Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Ouders betrekken

Ouders hebben veel invloed op het eetgedrag van kinderen. Het is dus handig als alle neuzen één kant op staan. Zo krijg je iedereen mee.

Op de site van Gezonde School vind je uitgebreide informatie over hoe je ouders kunt betrekken:

Voorbeeld: actieve ouder-kind-middag organiseren

Plan een actieve middag voor ouders, zodat ze kunnen ervaren wat voor activiteiten jij organiseert. Voorbeelden van activiteiten

1. Kies de locatie

Bedenk waar je ouders het beste bereikt. Is dat op school? Of wanneer ze hun kinderen ophalen na een training?

2. Kondig de bijeenkomst aan

Verspreid een brief onder de ouders, zet een uitnodiging in de nieuwsbrief van de school of hang uitnodigingen op in bijvoorbeeld de sportkantine. Vraag hulp aan ouders die vaak aanwezig zijn. Misschien kunnen zij andere ouders werven.

Voorbeeldbrief uitnodiging actieve middag

3. Bereid je voor

Ouders willen graag weten wat hun kinderen doen en wat de middag inhoudt. Verzamel daarom aansprekend materiaal. Maak foto’s van de kinderen tijdens de activiteiten en zet deze ook in je uitnodiging.

4. Start de middag

Heet iedereen welkom en leg uit wat de bedoeling is. Benadruk dat het belangrijk is om regelmatig actief te zijn en daarbij gezond te eten. Begin de activiteit(en) en voer tussendoor gesprekjes met ouders. Laat ze weten dat ze met vragen altijd bij je terecht kunnen.

5. Geef het goede voorbeeld

Geef tijdens de middag het goede voorbeeld. Ontvang de ouders en kinderen met iets gezonds, bijvoorbeeld schaaltjes met snackgroenten of fruitspiesjes. Zorg dat de deelnemers een flesje water krijgen en/of een stuk fruit.

6. Geef extra informatie mee

Zorg dat ouders thuis alles nog eens rustig kunnen nalezen. Geef ze een folder mee over bewegen en gezonde voeding. Bestel onderstaande folders via de webshop van het Voedingscentrum of download ze gratis.

Tips:

Je kunt ook een bijeenkomst organiseren voor ouders. Zorg hierbij ervoor dat een diëtist of gewichtsconsulent de informatie verschaft over gezonde voeding. De pagina Schijf van Vijf voor professionals kan ondersteuning bieden.

De Hartstichting biedt een interactieve workshop Lekker Fit! aan. Tijdens deze workshop doen ouders ideeën op en wisselen ervaringen uit over een gezonde leefstijl. De Hartstichting verzorgt ook ouderbijeenkomsten geschikt voor grotere groepen. Meer informatie