Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Gemeente betrekken

Om al die mooie plannen uit te voeren is er vaak geld nodig. De gemeente kan je misschien financieel steunen. Maar hoe vraag je zo'n subsidie aan? Een stappenplan. 

Voorbeeld: Subsidie aanvragen gemeente

1. Bereid je goed voor

Zet het hele plan duidelijk op papier voordat je met de gemeente gaat praten. Wat ga je doen, met wie, hoe, wanneer en voor hoe lang. En wat kan de gemeente voor je doen? Wil je subsidie, bedenk dan hoe hoog deze moet zijn.

2. Zoek samenwerking

Wat zijn geschikte samenwerkingspartners? De GGD kan helpen bij het vinden van lokale cijfers rondom gezondheid. De provinciale sportservice kan wellicht bijdragen en misschien ken je gemeenteraadsleden die bezig zijn met gezondheidsbevordering in de gemeente. Zij kunnen een lijntje zijn naar de juiste wethouders.

3. Schrijf je plan uit

Zorg dat je een helder voorstel hebt met de nodige achtergrondinformatie. Maak gebruik van cijfers, literatuur, beleidsnota’s en onderzoeksrapportages. De GGD weet wat er al gebeurt in je gemeente op het gebied van gezondheidsbevordering. Maak in je plan duidelijk wat jij hieraan gaat toevoegen en waarom dit van belang is? Beschrijf ook de rol van elke partij. Zo weet de gemeente ook wat er van haar verwacht wordt.

4. Vraag een gesprek aan

Je werkgever weet misschien bij welke wethouders je het beste terecht kan. Vaak zullen dit wethouders op het gebied van gezondheid, sport, onderwijs of jeugd zijn. Soms is het handig om het voorstel alvast op te sturen naar de gemeente, dan weten zij waar het gesprek over zal gaan.

5. Ga het gesprek aan

Ook hier is een goede voorbereiding cruciaal. Het is makkelijker om wethouders te overtuigen als ze zien dat je enthousiast bent en ambitieus. En als je kunt laten zien hoe jouw project bijdraagt naast bestaande projecten en waarom het nodig is dat er een nieuw initiatief wordt ingezet.

6. Geef financieringssuggesties

Wethouders weten niet gelijk welke bronnen van financiering ze kunnen aanboren voor dergelijke projecten. Je zou ze kunnen wijzen op deze bronnen voor financiering.

7. Uitvoering project

Begin het project met een nulmeting, en zorg voor evaluaties en testen tussendoor. Zo zie je of de kennis, voedingsstatus en fysieke gezondheid van de kinderen verbetert. Hou samenwerkingspartners hiervan op de hoogte en vier samen je successen.