Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Schijf van Vijf in de praktijk

De Schijf van Vijf laat zien wat gezonde producten zijn en hoe veel je er dagelijks van moet eten voor de meeste gezondheidswinst. Maar hoe pas je het toe in de praktijk voor je cliënten? Zo gaat dit in zijn werk.
Kort gezegd betekent eten volgens de Schijf van Vijf:

Vooral uit de Schijf van Vijf eten

In de Schijf van Vijf vind je alle voedingsmiddelen die zorgen voor gezondheidswinst, genoeg voedingsstoffen en energie. Eten volgens de Schijf van Vijf betekent dat het grootste deel van het dagmenu bestaat uit deze producten. Wat staat er in de Schijf van Vijf? Bekijk de vakken

Elke dag uit elk vak de juiste hoeveelheden

De Schijf van Vijf is opgedeeld in vakken waarbinnen verschillende groepen voedingsmiddelen staan. We adviseren om elke dag uit elk vak de juiste hoeveelheid te eten. Dit verschilt per leeftijd en geslacht. Deze hoeveelheden zijn bedoeld als houvast. Zo weten mensen hoeveel ze van alles moeten eten om het risico op veelvoorkomende chronische ziekten te verlagen en voldoende voedingsstoffen te krijgen.

Deze adviezen kunnen verder op de persoonlijke behoefte worden afgestemd door te letten op de energiebalans. We adviseren mensen hun gewicht in de gaten te houden, voldoende te bewegen en niet meer te eten dan nodig. Bereken de persoonlijke hoeveelheden met de tool De Schijf van Vijf voor jou of download de hand-outs met adviezen.

Variëren binnen de vakken

De vakken van de Schijf van Vijf

Variëren doe je door binnen de groepen voedingsmiddelen steeds iets anders te kiezen. Om dat te verhelderen zijn er binnen de vakken bepaalde groepen apart zichtbaar gemaakt. Bijvoorbeeld in het vak groente en fruit zie je zowel groente als fruit als aparte groepen staan. Voor beiden geldt namelijk een ander advies voor de hoeveelheden. Bovendien levert groente niet dezelfde voedingsstoffen als fruit, je kunt het één niet inwisselen voor het ander.

In het vak vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zuivel zijn 3 aparte groepen zichtbaar: 1) vis, peulvruchten, vlees en ei, 2) noten en 3) zuivel. In de groep vis, peulvruchten, vlees en ei staan voedingsmiddelen waarvoor een weekadvies geldt, zoals vis. We raden aan om elke dag iets te kiezen uit elke groep en daarbinnen te variëren. Dus eet elke dag wat noten en genoeg zuivel en wissel vlees af met peulvruchten, vis of ei.

Minder buiten Schijf van Vijf eten

Sommige producten bevatten te veel zout, suiker of verzadigd vet, of hebben maar weinig vezels, zoals snoep en snacks, witbrood of vette vleessoorten. Ook zijn er producten die de Gezondheidsraad afraadt, zoals alcohol, suikerhoudende dranken en bewerkt vlees. Deze producten staan niet in de Schijf van Vijf en kunnen beter omgeruild worden voor iets gezonders.

Of ze kunnen er wel bij, maar niet te veel en niet te vaak. Om dat wat concreter te maken hebben we hebben ze ingedeeld in producten die dagelijks of wekelijks erbij kunnen en een vuistregel gemaakt om de frequentie aan te duiden. Meer over de handvatten voor de producten die niet in de Schijf van Vijf staan.

Wat is het verschil tussen een dagkeuze en een weekkeuze

Dit is een korte inleiding op eten met de Schijf van Vijf. Voor professionals bieden wij ook het document Richtlijnen Schijf van Vijf en Richtlijnen Goede Voeding aan voor meer verdieping. Bekijk alle richtlijnen

Vragen uit de praktijk

Ik kan of wil geen brood eten, kan ik brood vervangen?

Sommige mensen willen brood vermijden omdat ze denken dat het ongezond is of dat het een dikmaker is. Ook binnen een koolhydraatarm dieet wordt brood vaak vermeden. Volkorenbrood is echter een bron van belangrijke voedingsstoffen en draagt bij aan het verlagen van het risico op chronische ziekten. Daarom is brood vervangen ingewikkeld en kan het leiden tot tekorten aan belangrijke stoffen zoals jodium en vezels.

Brood vervangen kan, maar is wel ingewikkeld.

Voordelen van brood

Volkorenbrood is een belangrijke bron voor vezels, jodium, ijzer en B-vitamines en zorgt voor een goede darmwerking. Ook verminder je met 3 sneden volkorenbrood per dag je risico op hart- en vaatzieken, diabetes type 2 en darmkanker. Haal je brood weg, dan kun je deze gezondheidsvoordelen ook halen uit andere volkoren graanproducten. Maar dan zal je voedingsstoffen waar brood een belangrijke bron voor is uit andere producten moeten halen. Let er hierbij op dat je hele voeding minstens zo gezond en duurzaam blijft. Je zou bijvoorbeeld ook voldoende jodium uit vis kunnen halen, maar dan moet je wel veel vis eten, en dat is niet duurzaam.

Jodium

Als je brood weglaat, krijg je ook van een belangrijke voedingsstof veel minder binnen: jodium. De Nederlandse voeding bevat van nature weinig jodium, er zit relatief weinig in onze grond of drinkwater. Omdat je lichaam het wel hard nodig heeft, wordt het sinds 1942 toegevoegd aan sommige vormen van zout. Vooral aan bakkerszout, waarmee de meeste bakkers hun brood bakken en ook een beetje aan sommige speciale keukenzouten die je in de supermarkt kunt kopen.

Sinds jodium in brood zit, komt de ziekte struma (of krop) in Nederland niet of nauwelijks meer voor. Door brood te eten, krijg je een aanzienlijk deel van het benodigde jodium binnen. Als mensen geen brood meer eten, kan dat leiden tot een jodiumtekort. Hierdoor kan krop weer de kop opsteken. Bij kinderen kan een jodiumtekort leiden tot een groeiachterstand, verminderd leervermogen en dwerggroei.

Als je als vrouw geen brood meer eet, zou je bijvoorbeeld dagelijks 220 gram peulvruchten moeten eten en 70 gram noten, en dan nog krijg je niet voldoende jodium binnen. Voor mannen komt de berekening wel tot een ‘passende’ oplossing: dagelijks 900 gram groenten, 1000 gram fruit, 500 gram aardappelen en veel water.

Vezels

Kijk je naar de Schijf van Vijf, dan zie je in het vak van brood nog andere belangrijke vezelleveranciers. Maar hierin zitten minder vezels per gram, dus je moet er vaak veel meer eten. Ter vergelijking: in 6 sneetjes volkorenbrood zit ongeveer 14 gram vezel. Eet je geen brood, dan krijg je evenveel vezel binnen met:

  • 560 gram gekookte groenten
  • óf 780 gram gekookte aardappelen
  • óf 670 gram gekookte zilvervliesrijst
  • óf 7 borden (zelfgemaakte) havermoutpap
  • óf 195 gram gekookte peulvruchten

En dat is alleen voldoende om de vezels uit je boterhammen te vervangen. Om voldoende andere voedingstoffen binnen te krijgen, zijn de andere voedingsmiddelen uit de Schijf van Vijf nog steeds nodig.

Coeliakie

Voor mensen met de aandoening coeliakie geldt dat ze veel brood- en graanproducten niet kunnen eten. Het gaat hier naar schatting om 1 procent van alle Nederlanders. Zij moeten gluten mijden. Voor deze mensen zijn er speciale voedingsadviezen.

Kun of wil je geen brood eten?

Ervaar je klachten als je brood eet? Ga naar een arts. Deze kan onderzoeken of de klachten komen door een aandoening. Kun je geen brood eten, of wil je het niet? Ons advies is om altijd naar een diëtist te gaan voor begeleiding. Om zelf meer inzicht te krijgen in wat je eet en of je tekorten hebt, helpt het ook om de Eetmeter in van het Voedingscentrum in te vullen.
sluiten
Ik wil of kan geen vis eten, kan ik vis vervangen?

Vis eten beschermt tegen hart- en vaatziekten. Met name vette vis is goed voor je. Het advies is om 1 keer per week vis te eten, bij voorkeur vette vis. Er zijn sterke aanwijzingen dat specifiek de vetzuren eicosapenteenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) in vis voor deze bescherming zorgen. Maar misschien zijn er meer stoffen in vis die voor dit gunstige effect zorgen. Als je geen vis eet, mis je de gezondheidseffecten van vis.

EPA en DHA zijn omega 3-vetzuren.

Visoliecapsules

Omdat het niet precies duidelijk is waarom vis zo gezond is, kun je het niet 1 op 1 vervangen. Wel kun je de vetzuren EPA en DHA uit vis binnenkrijgen door visoliecapsules te slikken. Ook bestaan er producten waaraan visvetzuren zijn toegevoegd. Vaak staat dan op de verpakking dat er visvetzuren inzitten.

Gebruik je bloedverdunners? Ga dan naar je arts als je meer dan 1 gram EPA en DHA per dag neemt. Het is mogelijk dat je bloed minder snel stolt. Je hebt dan meer kans op bloedingen.

Plantaardige bronnen van EPA en DHA

Vissen halen de vetzuren EPA en DHA uit de algen die ze eten. Er zijn supplementen met deze vetzuren uit algen. Daarnaast kan het lichaam zelf EPA en DHA aanmaken uit het vetzuur ALA. Dit levert een kleine hoeveelheid EPA en DHA op. ALA zit vooral in lijnzaad(olie), raapzaadolie, sojaolie, walnoten en plantaardige margarines.

Advies bij zwangerschap

Vis eten is goed voor de gezondheid van zowel moeder als kind. Het advies is daarom om tijdens de zwangerschap 2 keer per week vis te eten. En dan gaat het om 1 keer in de week vette vis, zoals zalm en forel, en 1 keer per week magere vis, zoals tilapia en schol. Een portie is ongeveer 100 gram. Als het je niet lukt om 2 keer per week vis te eten, slik dan tijdens je hele zwangerschap elke dag een omega-3 (vis)vetzuren supplement met 250 tot 450 milligram DHA.

sluiten
Ik wil of kan geen noten eten, kan ik noten vervangen?

Noten verlagen je LDL-cholesterol wat helpt om je bloedvaten gezond te houden. Noten verlagen ook het risico op hartziekten. Verder leveren noten veel gunstige voedingsstoffen zoals vezels, eiwit, ijzer en onverzadigd vet.

Noten verlagen je LDL-cholesterol wat helpt om je bloedvaten gezond te houden.

Noten zijn niet 1 op 1 te vervangen door andere producten. Het is namelijk niet precies bekend welke stoffen in noten zorgen voor de positieve effecten op de gezondheid. Het kan zijn dat het onverzadigd vet in noten zorgen voor het gunstige effect, maar het kan ook komen door andere stoffen in noten.

Onverzadigd vet kun je wel uit andere bronnen halen, bijvoorbeeld uit avocado, vette vis (Atlantische zalm , makreel, haring), of plantaardige oliën (olijfolie, zonnebloemolie).

sluiten
Ik wil of kan geen zuivelproducten zoals melk nemen, kan ik melk vervangen?

Zuivel is een belangrijke bron voor eiwit, calcium en vitamine B12. Daarnaast maakt het nemen van zuivel en specifiek melk, de kans op darmkanker kleiner. Het kan zijn dat dit effect komt door het calcium, maar het zou ook kunnen dat het gunstige effect door andere stoffen in zuivel komt. Daarom kun je zuivel niet 1 op 1 vervangen door een ander product.

Plantaardige eiwitdranken met toegevoegd calcium en B12

Er bestaan verschillende plantaardige eiwitdranken, zoals sojadrink, amandeldrink, rijstdrink, haverdrink en kokosdrink. Deze plantaardige dranken leveren niet de gezondheidswinst van zuivelproducten. Maar als er voldoende eiwit inzit en er voldoende calcium en vitamine B12 aan is toegevoegd, leveren ze wel voedingstoffen die je mist als je geen zuivel gebruikt.

Sojadrink met toegevoegd calcium en vitamine B12 staat in de Schijf van Vijf. In de praktijk bevatten andere plantaardige alternatieven vaak te weinig eiwit en/of voedingsstoffen.

Op het etiket kun je zien wat er precies per 100 milliliter inzit. Zo kun je vergelijken en zien welke plantaardige drank de beste keuze is. Het beste kun je een variant kiezen die aan de volgende criteria voldoet:

  • minimaal ongeveer 1,4 gram eiwit
  • minimaal 0,24 microgram vitamine B12
  • minimaal 80 milligram calcium
  • maximaal 6 gram suiker
  • maximaal 1,1 gram verzadigd vet

Melk kun je niet 1-op-1 vervangen, maar sojadranken zijn een goed alternatief als er voldoende eiwit, calcium en vitamine B12 inzit.

Lactose-intolerantie of koemelkallergie

Sommige mensen kunnen geen zuivel eten of moeten daarmee oppassen. Bijvoorbeeld bij lactose-intolerantie of een koemelkallergie. Mensen met een lactose-intolerantie hoeven zuivel niet per se te mijden. Zure melkproducten, zoals karnemelk, yoghurt en kwark, bevatten minder lactose dan gewone zoete melkproducten en worden door veel mensen dan ook goed verdragen.

Nederlandse harde kaas bevat zeer weinig tot geen lactose. Bij de apotheek of online is een enzympreparaat verkrijgbaar dat van gewone melk lactosebeperkte melk kan maken. De arts of diëtist kan aangeven of dit preparaat geschikt is. Ook bestaan er lactosevrije zuivelproducten zoals melk en yoghurt.

Zijn plantaardige eiwitdranken duurzaam?

Plantaardige eiwitdranken hebben een lagere milieubelasting dan koemelk. Voor de productie is over het algemeen minder land, water en energie nodig. Ook is de uitstoot van broeikasgassen en meststoffen minder dan bij de productie van koemelk. De productie van amandeldrink vraagt wel meer water dan de productie van koemelk.

sluiten