Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Gezondheidsvoordelen Schijf van Vijf

De Richtlijnen Schijf van Vijf bestaan uit een praktische vertaling van de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad, aangevuld met specifieke adviezen voor voldoende energie en voedingsstoffen. Welke gezondheidsvoordelen levert eten en drinken volgens de Schijf van Vijf op?
De Schijf van Vijf is een wetenschappelijk onderbouwd voorlichtingsmodel dat laat zien wat de essentie van gezond eten is.

De Richtlijnen Goede Voeding geven een grondige en systematische wetenschappelijke evaluatie weer over voedingsstoffen, voedingsmiddelen en voedingspatronen in relatie tot gezondheid.

Centraal staat de relatie van voedingsmiddelen en voedingspatronen met de meest voorkomende chronische ziekten in Nederland, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en kanker, en risicofactoren daarvoor: bloeddruk, LDL-cholesterol en gewicht.

Naast het bijdragen aan de preventie van chronische ziekten moet een voeding ook voldoende mineralen, vitamines, eiwitten, koolhydraten, vetten, vezels en energie leveren om goed te kunnen functioneren.

Wie eet volgens de Schijf van Vijf krijgt de optimale combinatie binnen van de producten die de Gezondheidsraad aanraadt op basis van het voorkomen van chronische ziekten en producten die zorgen voor genoeg energie en alle nodige voedingsstoffen. Hoe ziet dat er per vak uit?

Groente en fruit

Verlagen met name het risico op hart- en vaatziekten, en ook op darmkanker, longkanker en diabetes type 2. Ze zitten vol goede voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en vezels.

Oliën en vetten

Als je producten met veel verzadigd vet vervangt door producten met veel onverzadigd vet heb je minder kans op hart- en vaatziekten. Deze producten leveren vitamines A, D en E.

Vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zuivel

Vis verlaagt het risico op hart- en vaatziekten. Peulvruchten en noten verlagen je LDL-cholesterol, wat helpt om je bloedvaten gezond te houden. In vlees en ei zitten veel goede voedingsstoffen, zoals ijzer en vitamine B12. Zuivel verkleint het risico op darmkanker en levert onder andere calcium en vitamine B12.

Brood, graanproducten en aardappelen

Volkorenbrood en andere volkoren graanproducten verlagen het risico op hart- en vaatzieken, diabetes type 2 en darmkanker. Graanproducten leveren energie en onder andere vezel, eiwit, B-vitamines en ijzer. Aardappel is geen graanproduct, maar wel een bron van nuttige voedingstoffen.

Water, thee en koffie

Wat je aan vocht verliest vul je vooral aan met drinken. Zwarte en groene thee verlagen de bloeddruk en verkleinen het risico op een beroerte.

Minder buiten de Schijf van Vijf

Eten volgens de Schijf van Vijf betekent ook minder vaak kiezen voor producten die niet in de Schijf van Vijf staan. Producten zoals roomboter, vet vlees, volle zuivelproducten, gezouten noten, witbrood en witte pasta bevatten te veel zout, suiker, transvet of verzadigd vet en/of te weinig vezels. Vleeswaren, dranken met veel suiker en bewerkt vlees blijken bij een hoge inname negatieve gezondheidseffecten op te leveren, en snoep en koek dragen niet bij aan een gezonde voeding en zijn daarom geen onderdeel van de Schijf van Vijf. Ze kunnen er wel bij, maar als mensen hier niet te veel en niet te vaak van eten blijven ze makkelijker op gewicht en vergroten zij hun kans op een gezonde oude dag.