De Richtlijnen Goede Voeding geven een grondige en systematische wetenschappelijke evaluatie weer over voedingsstoffen, voedingsmiddelen en voedingspatronen in relatie tot gezondheid.
Centraal staat de relatie van voedingsmiddelen en voedingspatronen met de meest voorkomende chronische ziekten in Nederland, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en kanker, en risicofactoren daarvoor: bloeddruk, LDL-cholesterol en gewicht.
Naast het bijdragen aan de preventie van chronische ziekten moet een voeding ook voldoende mineralen, vitamines, eiwitten, koolhydraten, vetten, vezels en energie leveren om goed te kunnen functioneren.
Wie eet volgens de Schijf van Vijf krijgt de optimale combinatie binnen van de producten die de Gezondheidsraad aanraadt op basis van het voorkomen van chronische ziekten en producten die zorgen voor genoeg energie en alle nodige voedingsstoffen. Hoe ziet dat er per vak uit?
Groente en fruit
Verlagen met name het risico op hart- en vaatziekten, en ook op darmkanker, longkanker en diabetes type 2. Ze zitten vol goede voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en vezels.
Oliën en vetten
Als je producten met veel verzadigd vet vervangt door producten met veel onverzadigd vet heb je minder kans op hart- en vaatziekten. Deze producten leveren vitamines A, D en E.
Vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zuivel
Vis verlaagt het risico op hart- en vaatziekten. Peulvruchten en noten verlagen je LDL-cholesterol, wat helpt om je bloedvaten gezond te houden. In vlees en ei zitten veel goede voedingsstoffen, zoals ijzer en vitamine B12. Zuivel verkleint het risico op darmkanker en levert onder andere calcium en vitamine B12.
Brood, graanproducten en aardappelen
Volkorenbrood en andere volkoren graanproducten verlagen het risico op hart- en vaatzieken, diabetes type 2 en darmkanker. Graanproducten leveren energie en onder andere vezel, eiwit, B-vitamines en ijzer. Aardappel is geen graanproduct, maar wel een bron van nuttige voedingstoffen.
Water, thee en koffie
Wat je aan vocht verliest vul je vooral aan met drinken. Zwarte en groene thee verlagen de bloeddruk en verkleinen het risico op een beroerte.