Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Ouderworkshop 'Eetplezier en beweegkriebels'

Gezond eten en bewegen: dat is belangrijk voor een kind. De meeste ouders weten dit wel. Maar een kind een gezonde en actieve leefstijl aanleren is best een uitdaging. Soms ontstaan bepaalde patronen en weten ouders niet goed hoe ze die kunnen doorbreken. Als organisatie kun je deze workshop aanbieden aan ouders.

Eetplezier en beweegkriebels is een eenmalige workshop die ouders op een positieve manier inzicht geeft in hun eigen opvoedgedrag en wat het effect daarvan is op hun kind. De nadruk ligt vooral op: wat doe je goed en wat kan nog beter?

Eetplezier en beweegkriebels is een workshop die ouders inzicht geeft in hun eigen opvoedgedrag en wat het effect daarvan is op hun kind.

Voor wie is de workshop?

Eetplezier en beweegkriebels is bedoeld voor ouders van kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar, die hun kind willen stimuleren om gezonder te eten en voldoende te bewegen, en daarvoor praktische handvaten kunnen gebruiken. Per workshop kunnen maximaal 20 ouders deelnemen. Wie kan de workshop geven? De workshop kan ingezet worden als aanvulling op de reguliere contactmomenten van het Centrum voor Jeugd en Gezin. Ook voor kinderdagverblijven, peuterspeelzalen, voorscholen, buurthuizen en bibliotheken is het leuk. De workshop kan gegeven worden door een pedagogisch medewerker, JGZ-verpleegkundige of (kinder)diëtist. Maar ook andere enthousiaste professionals met affiniteit met deze onderwerpen kunnen de workshop geven. De handleiding is heel duidelijk en geeft volop bagage.

Opbouw workshop

De workshop begint met een korte introductie met welkomstspel. Daarna wordt ingegaan op verschillende thema’s aan de hand van video’s

  1. strijd aan tafel
  2. lekker spelen en bewegen
  3. je voorbeeldfunctie als ouder
  4. straffen en belonen
  5. beeldschermgebruik
  6. kinderen betrekken

Bij elk thema krijgen ouders een video te zien waar ze samen over kunnen discussiëren. Er worden verschillende werkvormen gebruikt om het thema te verlevendigen, zoals spellen. Tot slot volgt er een korte afsluiting met conclusies. In de video’s die tijdens de workshop worden vertoond, geeft kinderpsycholoog Tischa Neve tips hoe je om kunt gaan met lastige situaties zoals een kind dat niet wil eten.

Wat leren ouders?

Deze workshop versterkt ouders in hun gevoel van eigen effectiviteit in de opvoeding. Aan de hand van herkenbare korte video’s met kinderen, leren ouders meer over hun eigen opvoedstijl en wat ze kunnen doen bij lastige situaties. Door het doen van actieve spellen en terug te denken aan de eigen kindertijd krijgen ze tips en ideeën hoe ze gezond eten en bewegen bij hun kind kunnen stimuleren.

Wat zeggen ouders zelf?

Menno, vader van Max en Evi (2)
“Met een tweeling is het hard werken. Er belandt bij ons regelmatig eten op de grond vanwege een driftbui aan tafel. Ik hoop dat het avondeten wat rustiger verloopt met de tips die ik heb gekregen.”

Jip, moeder van Merel (3)
“Ik schaam me een beetje, maar mijn dochter zit best veel voor de tv. Het is zo gegroeid en ik heb al van alles geprobeerd om het te veranderen. Ik ga nu thuis duidelijkere regels stellen.”

Fatia, moeder van Abdel (bijna 1) en Melika (2)
“Mijn zoontje kan nog niet lopen. Ik doe hem veel in het wipstoeltje omdat zijn oudere zus veel aandacht vraagt. Maar ik wil ook graag met hem stoeien en kruipen. Er waren veel leuke ideeën voor beweegspelletjes: die ga ik meteen proberen.”

Kelly, moeder van Jayden (2)
“Ik heb beter inzicht gekregen in hoe ik een goed voorbeeld kan zijn. Ik ga nu geen chocola meer eten terwijl hij een appel krijgt. Ik eet voortaan ook fruit mee.”

Organisatie van de workshop

Zin om de workshop te gaan geven? Vraag dan het pakket ‘Eetplezier en beweegkriebels’ aan in de webshop. Het pakket kost 9,95 excl. verzendkosten en bevat:

  • Handleiding met uitgebreide uitleg over de workshop, wat je nodig hebt en achtergrondinformatie over opvoedstijlen, voeding en bewegen.
  • USB-stick met filmpjes en uitleg van kinderpsycholoog Tischa Neve
  • Voor werving deelnemers: 100 flyers en 3 posters. Je kunt hier zelf de tijd en datum op invullen. Extra flyers en posters kun je kosteloos bestellen in de webshop.

Voor meer informatie hierover kun je mailen naar professionals@voedingscentrum.nl.

Materialen om te gebruiken tijdens de workshop

De volgende materialen ondersteunen bij het geven van de workshop

Materialen om ouders te werven

Deze voorbeeldmaterialen kun je gebruiken om ouders te werven voor de workshop. Je kunt alle materialen gebruiken, of delen kopiëren om je eigen tekst te maken.

Voorbeeld persbericht - vooral bedoeld voor lokale media en websites

Voorbeeldbrief naar ouders (lang) - met uitleg over de workshop

Aankondiging van de workshop (kort) - bijvoorbeeld voor in je nieuwsbrief of op social media

Eetplezier en beweegkriebels draagt bij aan het werken aan Gezonde Kinderopvang. Gezonde Kinderopvang is met resultaat samen werken aan gezond opgroeien. Want elk kind verdient een gezonde start. De partners van Gezonde Kinderopvang ondersteunen kinderopvangorganisaties met een scholing en een praktische aanpak. Daarmee werken organisaties structureel aan een gezonde leefstijl van kinderen en deskundigheid van medewerkers. Kijk op www.gezondekinderopvang.nl voor meer informatie.