Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Sociale steun

Als werkgever kun je je medewerkers op meerdere manieren ondersteunen. Goede faciliteiten regelen is belangrijk, maar sociale steun ook. Niet alleen als werkgever kun je helpen. Ook collega's kunnen veel doen om hun borstvoeding gevende collega een steuntje in de rug te geven.

Hoe geven verschillende werkgevers dit vorm?

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

"Het is voor ons een gezamenlijke verantwoordelijkheid om goede oplossingen te vinden”, legt Anneke Kesler, leidinggevende bij GGD Amsterdam, uit. “Het geven van borstvoeding vergt energie. Daarnaast is er sowieso sprake van een enorme overgang na de komst van een kind. Het kan bijvoorbeeld zijn dat iemand slapeloze nachten heeft. We voelen het als een gezamenlijke verantwoordelijkheid om een goede oplossing te zoeken. We werken met kleine teams en overleggen hoe we het gaan aanpakken qua werktijdindeling. Mijn tip: Vraag naar de behoeftes van je werknemer en geef iemand de ruimte. En geef aan dat iemand met vragen of problemen altijd bij je terecht kan.”

Het belang van steun

Het Radboudumc heeft een soortgelijke mening, waarbij het gaat om mensgericht bezig zijn. “Het is voor ons niet alleen een verplichting", aldus Karen Mons, manager. "We zijn een persoonsgerichte organisatie. Als de moeder haar kind zo lang als zij wil moedermelk kan geven, dan leidt dat tot tevredenheid bij haar. "

Overleg met elkaar

Overleg tussen werkgever en werknemer is hierbij de sleutel. "Het is inmiddels verplicht voor een leidinggevende om een gesprek te voeren met de werknemer over welke wensen zij heeft rondom het geven van borstvoeding en kolven", legt Fred Woudenberg, leidinggevende bij GGD Amsterdam uit. "Daar kan bijvoorbeeld uitkomen dat een werkrooster aangepast moet worden, dat er op een andere locatie of thuis gewerkt moet worden, of dat er geen nachtdienst gedraaid wordt. Hierdoor kan nu beter een oplossing op maat gevonden worden voor kleinere locaties die de faciliteiten nog niet hebben. Ook vanuit directie en afdelingshoofden wordt dit van bovenaf gesteund en aan leidinggevenden opgedragen.”

Steun van collega's

Bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) geloven ze eveneens dat sociale steun belangrijk is voor borstvoeding gevende werknemers.

"In de kolfkamer ligt een schriftje, waarin vrouwen hun ervaringen op kunnen schrijven en elkaar tips kunnen geven", vertelt Anna van Mierlo, adviseur bedrijfsvoering bij het ministerie van VWS. "Dat is een soort community geworden. Het is belangrijk dat het onderwerp borstvoeding geven bespreekbaar wordt, ook onder collega’s. Dat zorgt ervoor dat medewerkers zich gesteund voelen.”

Positieve sfeer

Positiviteit en openheid over het onderwerp borstvoeding en kolven is essentieel.

“Dat er hier zo’n positieve sfeer hangt rondom borstvoeding helpt heel erg", zegt Jessica Jansen, werknemer van GGD Amsterdam. "Het is heel prettig dat er positief over gedacht wordt. Je hebt ook de mogelijkheid om langer dan negen maanden borstvoeding te geven. Niemand die je gek aankijkt.”