Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Een prettige kolfruimte

Met een goede kolfruimte ondersteun je medewerkers die borstvoeding geven. Hoe pakken andere organisaties dat aan?

Hieronder lees je hun tips.

Zorg voor een goed ingerichte kolfruimte

“Werknemers die borstvoeding geven hebben recht op goede faciliteiten en ondersteuning", vindt Anna van Mierlo, adviseur bedrijfsvoering bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). "We hebben hier in het gebouw 2 mooie kolfruimtes", vertelt ze. "Er hangt een bordje op de deur waarop je kunt aangeven dat de ruimte bezet is. En de deur is af te sluiten. Er is een koelkast, wasbak en televisie."

Het Radboudumc heeft 7 kolfkamers op het terrein voor medewerkers, dat worden er 9. "Collega's hebben een sleutel die op alle 7 kamers past en kunnen zelf een ruimte reserveren", zegt Karen Mons, manager.

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) maakt gebruik van dezelfde kolfruimtes als het ministerie van VWS. Er is daarbij speciaal gelet op een mooie inrichting. "We willen graag een goede werkgever zijn", verklaart Jamie Knoppert, adviseur bedrijfsvoering.

Kolfruimte inrichten op verzoek

Ook bouwbedrijf Heijmans maakt werk van prettige kolfruimtes en ondersteunt medewerkers die willen kolven. "Op het hoofdkantoor in Rosmalen hebben we een kolfruimte ter beschikking gesteld", vertelt Angelique Geenhuizen, medewerker facilitair bedrijf. "Op het moment dat er zich op een van onze vestigingen elders in het land de vraag zich voordoet voor een kolfruimte, wordt er een ruimte ingericht. Als dit om wat voor reden dan ook niet mogelijk is, wordt de moeder in staat gesteld om haar baby onder werktijd te voeden. We toetsen dit ook in onze halfjaarlijkse VGWM-inspecties op de vestigingen."

Onderzoek de tevredenheid over de kolfruimte

Goed werkgeverschap is ook belangrijk voor GGD Amsterdam. "Aandacht voor borstvoeding kwam bij ons op de agenda te staan toen we bezig waren met het project De gezonde GGD’er", vertelt Fred Woudenberg, leidinggevende. "Een medewerker van ons, zelf ervaringsdeskundige, heeft toen intern een vragenlijst verspreid onder werknemers die borstvoeding gaven. De reacties waren deels positief, deels minder positief. Er werden ook concrete suggesties voor verbeteringen gedaan. Zoals: meer ruimtes beschikbaar stellen, een prettigere inrichting en betere schoonmaak. Daar hebben we iets aan gedaan."

Geef medewerkers die kolven support

Medewerkers hechten veel belang aan goede faciliteiten. Ze voelen zich erdoor gesteund.

“In alle eerlijkheid is kolven best een beetje ‘gedoe’. Je zeult elke dag met je kolfspullen en je moet er in je agenda rekening mee houden. Dan helpt het dat de werkgever goede faciliteiten heeft georganiseerd”, vindt Lotte Meulman, werknemer van VWS.

Dat goede support belangrijk is, beaamt haar collega Rosemarie Jansen, die ook borstvoeding geeft. “Zowel mijn leidinggevende als collega’s steunen mij. Door zowel de steun van collega’s als de geboden faciliteiten kan ik echt ontspannen gaan kolven. Dat draagt bij aan de melkproductie. Ik heb er alle vertrouwen in dat ik dit de komende maanden voort kan zetten. Zolang ik het zelf wil.”

Ook in een stressvolle, veeleisende omgeving als een ziekenhuis kan ruimte voor borstvoeding en kolven worden gecreëerd.

"Ik wil graag kolven op het werk, maar het onderbreken van mijn werk komt echt niet altijd handig uit", geeft Marleen Lovink aan, medewerker van het Radboudumc. "Daarom is het belangrijk dat werkgevers het kolven zo goed mogelijk ondersteunen. In het Radboudumc gebeurt dat: een prettige ruimte met alle voorzieningen, zoals een fijne stoel, tafeltje, wastafel, koelkast én leuke tijdschriften. En tijd en rust om te kolven."

Zorg dat er genoeg tijd is om te kolven

Bij het ministerie van VWS krijgen werknemers die borstvoeding geven, de tijd om te kolven.

"Ik heb zelf tegen mijn collega’s verteld dat ik onder werktijd moest kolven", licht Lotte Meulman toe. "In mijn agenda had ik tijdvakjes geblokt. Vaak kondigde ik gewoon aan dat ik naar de kolfruimte ging. Sommige collega’s vonden het idee misschien een beetje raar in het begin, maar op een gegeven moment herinnerden ze me er zelf aan.”

Ook bij GGD Amsterdam krijg je als medewerker de tijd om borstvoeding te geven, vertelt Jessica Jansen, medewerker van GGD Amsterdam. "Het is hier ook geaccepteerd dat borstvoeding voor gaat. Je zet het je gewoon in je agenda en geeft het waar nodig aan tijdens vergaderingen.”

Geef medewerkers zelf een sleutel van de kolfruimte

Bij het Radboudumc mogen medewerkers zelf hun kolfruimte reserveren. “Op mijn eerste dag na mijn verlof kreeg ik een sleutel van de kolfkamers en kon ik zelf een van de kolfkamers reserveren via mijn werkagenda", licht medewerker Katja ten Cate toe. "Hierdoor heb je gegarandeerd een plek om te kolven op een zelfgekozen tijdstip. Dat geeft rust. De kamers zijn verder prima, ruim en schoon, met stopcontact en stromend water. Er is zelfs een informatieklapper over borstvoeding en de manier waarop je moedermelk kunt kolven, bewaren en weer opwarmen, heel handig."