Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Voedselomgeving

Op deze pagina vind je een overzicht van de belangrijkste informatie die het Voedingscentrum biedt op het gebied van de voedselomgeving.
De invloed van de omgeving op voedselkeuze(gedrag)

Onze huidige leefomgeving heeft een grote invloed op wat en hoeveel we eten. In de afgelopen decennia is onze voedselomgeving op zo’n manier veranderd en ingericht dat het steeds makkelijker is geworden om ons te buiten te gaan aan de consumptie van calorierijk voedsel. In deze prikkelende voedselomgeving worden we de gehele dag door blootgesteld aan tal van eetverleidingen. 

Bewuste en impulsieve systeem 

Voedselkeuze(gedrag) laat zich sturen door twee systemen: het bewuste en het impulsieve systeem. Het bewuste systeem maakt gebruikt van een beslissingsproces gebaseerd op bewuste overwegingen of intenties, terwijl het impulsieve systeem meer wordt beïnvloed door ongemerkte associaties en prikkels uit de omgeving.

Gewoontegedrag 

In de huidige samenleving hebben we niet genoeg tijd en energie om alle eetbeslissingen die we maken via het intensieve, bewuste systeem te laten verlopen. Voedselkeuze(gedrag) verloopt dan ook vaak via het impulsieve systeem. Er is sprake van gewoontegedrag. Dit gedrag wordt vaak zonder nadenken uitgevoerd.

Fysieke en sociale omgeving 

De invloed van de omgeving op voedselkeuze(gedrag) kunnen we onderverdelen in prikkels en associaties uit fysieke en de sociale omgeving. De fysieke omgeving verwijst direct naar de fysieke ruimte waarin we ons bevinden, bijvoorbeeld thuis, school, buurt, (tank)station of supermarkt. De sociale omgeving verwijst naar de rol van voedsel en eten in ons sociale leven. 

Overmatige consumptie 

Wanneer voedselkeuzes veelal impulsief zijn, gebaseerd op gewoonten en daarbij geleid worden door prikkels uit de fysieke en sociale omgeving, kan overmatige consumptie van voedingsmiddelen het gevolg zijn. 

Op de onderstaande pagina’s lees je meer over hoe de sociale en fysieke eetomgeving voedselkeuze(gedrag) kunnen beïnvloeden.

sluiten