Een gezond voedingspatroon verlaagt het risico op chronische ziekten, levert niet meer energie dan je nodig hebt en levert de juiste hoeveelheid voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft om optimaal te functioneren.*
Een gezonde voeding is daarom samengesteld uit:
- Voedingsmiddelengroepen waarvan door de Gezondheidsraad is vastgesteld dat zij het risico op chronische ziekten verminderen of samenhangen met een lager risico (Richtlijnen Goede Voeding, Gezondheidsraad).
- Voedingsmiddelengroepen die essentiële voedingsstoffen leveren.
- Voedingsmiddelen die niet te veel verzadigd vet, transvet, zout en toegevoegd suiker bevatten, of te weinig voedingsvezel.
Een gezond voedingspatroon bestaat uit meer plantaardige en minder dierlijke producten. De Schijf van Vijf schetst de kaders van een gezond voedingspatroon en adviseert hoeveelheden voedingsmiddelen waarmee iemand kan voldoen aan de Richtlijnen Goede Voeding en daarnaast de juiste hoeveelheden voedingsstoffen binnenkrijgt (Voedingsnormen, Gezondheidsraad).
Een gezond voedingspatroon volgens de Schijf van Vijf houdt in:
- Eet vooral uit de Schijf van Vijf.
- Neem elke dag uit elk vak de juiste hoeveelheden.
- Varieer binnen de verschillende groepen voedingsmiddelen.
- Beperk keuzes buiten de Schijf van Vijf.
Naast een gezond voedingspatroon, helpt de Schijf van Vijf je ook om in grote lijnen milieuvriendelijker te eten.
*Brink et al. 2016 – Richtlijnen Schijf van Vijf, Voedingscentrum, Den Haag.
sluiten