Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Aan de slag met uitstraling

Naast het aanbieden van gezondere producten, kunnen de plaatsing en presentatie van deze producten ook invloed hebben op de keuzes van leerlingen en studenten. Deze plaatsing- en presentatietechnieken noemen we uitstralingspunten. Lees hier hoe jullie aan de slag gaan met een gezonde uitstraling van het uitgestalde aanbod en de automaten.

De 3 basis-uitstralingspunten

De volgende 3 uitstralingspunten zijn de basis voor iedere zilveren, gouden of ideale kantine:

1. Op de opvallende plaatsen bij het uitgestalde aanbod staan alleen betere keuzes

 • Plaats betere keuzes op de opvallende plaatsen zoals vooraan, op ooghoogte, op een verhoging of extra belicht, binnen handbereik of op andere plekken van een balie die het eerste in het oog vallen als je de kantine binnen loopt.
 • Plaats weekkeuzes uit het zicht van de leerlingen of studenten, bijvoorbeeld op niet of minder zichtbare plekken en op plekken die niet in het oog vallen als je de kantine binnen loopt.
 • Plaats groente en fruit en water in elk geval opvallend omdat dit basisvoorwaarden zijn van een gezonde schoolkantine. Tips om groente en fruit en water opvallend en aantrekkelijk aan te bieden.
 • Leg van de betere keuze producten een ruimer assortiment neer en plaats van weekkeuze producten een klein aanbod. Zo werk je gelijk ook aan de juiste verhouding van het aanbod in de kantine.
Op de opvallende plaatsen bij het uitgestalde aanbod in de kantine staan alleen betere keuzes

2. Als er automaten zijn, dan staan op de opvallende plaatsen in de automaten alleen betere keuzes

De opvallende plaatsen in een automaat zijn de bovenste helft en de laden op ooghoogte. Zorg er bij een automaat met 7 laden voor dat de bovenste 4 laden gevuld zijn met betere keuzes. Wordt er een lade extra uitgelicht met verlichting? Dan zien we dat ook als opvallende plaatsing. Hier mogen dan alleen Schijf van Vijf-producten of dagkeuzes staan.

Als er automaten zijn, dan staan op de opvallende plaatsen in de automaten alleen betere keuzes

3. Als eten of drinken wordt aangeboden bij de kassa, staan daar alleen betere keuzes

Het gaat hier om producten die bij de kassa liggen, waardoor leerlingen of studenten ze gemakkelijk kunnen pakken of bestellen als ze afrekenen of in de rij staan te wachten. Hebben jullie geen balie, automaat of kassa? Dan is dit uitstralingspunt niet van toepassing, dit heeft geen negatieve invloed op jullie score.

Als eten of drinken wordt aangeboden bij de kassa, staan daar alleen betere keuzes

Aanvullende uitstralingspunten

Naast de 3 basis-uitstralingspunten kunnen jullie het leerlingen en studenten op nog meer manieren makkelijk maken gezonder te kiezen. Dit doen jullie met de aanvullende uitstralingspunten.

Hoe meer van deze aanvullende uitstralingspunten jullie toepassen, hoe gezonder de uitstraling van jullie kantine. Per niveau moet voldaan worden aan een bepaald aantal aanvullende uitstralingspunten. Is een uitstralingspunt niet van toepassing in jullie kantine? Dan wordt dat ook als 'voldaan' gescoord. Niet aanwezig is namelijk ook geen verleiding.

 • Zilver: minimaal 3 van de 6 punten
 • Goud: minimaal 5 van de 6 punten
 • Ideaal: alle 6
1. Groente en fruit zijn op een aantrekkelijke manier gepresenteerd

Presenteer verse groente en fruit aantrekkelijk en opvallend door het bijvoorbeeld aan te bieden in voorgesneden porties, verwerkt op broodjes of in maaltijden, of in mooie schalen of manden op de balie en kassa.

Tips om groente en fruit opvallend en aantrekkelijk aan te bieden.

Groente en fruit zijn op een aantrekkelijke manier gepresenteerd

sluiten
2. Op de looproute door de kantine zie je betere keuzes het eerst

De looproute in jullie kantine bepaald waar de betere keuzes staan. Is jullie kantine een balie, lijnbuffet of free flow? Zorg er dan voor dat leerlingen of studenten in het eerste deel van de looproute alleen betere keuzes tegenkomen. Pas later in de route kom je eventueel langs weekkeuzes.

Als jullie een (online) bestellijst of menukaart hebben, zet dan de betere keuzes bovenaan.

Op de looproute door de kantine zie je Schijf van Vijf producten en dagkeuzes het eerst

sluiten
3. Bij (aanprijs)acties worden alleen betere keuzes aangeboden

Denk aan acties waarbij 2 Schijf van Vijf-producten samen voor een lagere prijs worden aangeboden, zoals een belegd volkoren broodje met een flesje water. Ook bij andere aanbiedingen en spaaracties promoten jullie alleen betere keuzes.

Bij (aanprijs)acties worden alleen betere keuzes aangeboden

sluiten
4. Op de menukaart/prijslijst staan voor minimaal 50% betere keuzes

Minimaal de helft van het aanbod op de menukaart/prijslijst bestaat uit betere keuzes. Heb je een verzamelterm op de menukaart/ prijslijst staan, zoals ‘diverse broodjes’? Dan mag je deze meerekenen als betere keuze wanneer minimaal de helft van deze broodjes een betere keuze is.

Op de menukaart/prijslijst staan voor minimaal 50% betere keuzes

sluiten
5. Op beeldmateriaal van eten en drinken staan alleen betere keuzes

Bij beeldmateriaal kun je denken aan merknamen en afbeeldingen die zichtbaar zijn op posters, schermen, flyers, prullenbakken, dozen, (tafel)bordjes, menukaarten of decoratiemanden. Zorg voor beeldmateriaal van betere keuzes of bijvoorbeeld van mensen of natuur. We kijken naar de uitstraling van de gehele aula.

Op beeldmateriaal van eten en drinken staan alleen betere keuzes

sluiten
6. Als er automaten zijn, dan laten reclames op automaten van eten en drinken alleen producten uit de Schijf van Vijf zien

Er staat bijvoorbeeld een afbeelding van water of fruit op de automaten. Afbeeldingen zonder eten of drinken kunnen natuurlijk ook. Denk aan afbeeldingen van mensen of natuur.

Als er automaten zijn, dan laten reclames op automaten van eten en drinken alleen producten uit de Schijf van Vijf zien
sluiten

Hulpmiddelen en inspiratie

Maak gebruik van onze hulpmiddelen met concrete handvatten en laat je inspireren.

 • Gebruik de gratis online Kantinescan om te kijken of jullie voldoen aan de verschillende uitstralingspunten. Voldoen jullie nog niet? Dan krijgen jullie direct tips voor dat uitstralingspunt.
 • Bestel gratis posters van het Voedingscentrum om jullie kantine een gezonde uitstraling te geven.
 • Kijk naar de Opstapjes en laat jullie successen zien. Jullie krijgen een tegel voor het aanbieden van alleen betere keuzes bij de kassa.
 • Onderstaande video laat zien hoe jullie de uitstraling van jullie kantine kunnen verbeteren.
Teaserafbeelding voor video ''

Benieuwd hoe een gezonde schoolkantine er uit ziet?

Neem een kijkje in onze interactieve tool.