Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Wij hebben een gezonde schoolkantine

Wij hebben een gezonde schoolkantine

Gefeliciteerd! De Schoolkantine Schaal 2023-2024 hangt in jullie schoolkantine! We hopen dat jullie dit op een feestelijk moment hebben gevierd met de leerlingen of studenten en medewerkers van jullie school. Lees hier wat jullie nog meer kunnen doen.

Hebben jullie de Schoolkantine Schaal 2023-2024 nog niet? Kijk dan welke stappen jullie kunnen zetten.

Jaarlijks de Schoolkantine Schaal aanvragen

De Schoolkantine Schaal is 1 schooljaar geldig. Vanaf september 2024 kunnen jullie de Schoolkantine Schaal 2024-2025 aanvragen via de Kantinescan. Zo blijven jullie er elk jaar alert op hoe goed jullie kantine ervoor staat. Tip: zet het alvast in de agenda.

Voordat jullie de Schoolkantine Schaal aanvragen kunnen jullie aan de slag met:

 • Jaarlijks het voedingsbeleid updaten. Zet in de jaarkalender een moment waarop jullie – samen met de werkgroep – het beleid bespreken. Evalueer hoe het uitvoeren van het beleid gaat en pas, indien nodig, het beleid aan. Tips over het voedingsbeleid.
 • De Kantinescan actualiseren. Maak nieuwe foto’s en vul de Kantinescan in. Jullie kunnen de vorige Kantinescan als basis gebruiken, wel zo handig.
studenten zitten gezellig samen

Laat zien wat jullie doen!

Een mooi moment om te laten zien wat jullie doen is de Dag van de Gezonde Schoolkantine. Ieder jaar vragen wij op de 3e donderdag van maart extra aandacht voor het belang van een gezonde en duurzame eetomgeving op school. Vieren jullie ook de Dag van de Gezonde Schoolkantine?

Maar gedurende het schooljaar zijn er natuurlijk meer momenten waarop jullie de gezonde en duurzame schoolkantine onder de aandacht kunnen brengen. Heeft jullie school bijvoorbeeld een Schoolkantine Schaal verdiend? Laat dit dan zo veel mogelijk mensen weten en stel ook de lokale pers op de hoogte. Hiervoor kun je gebruik maken van een van onze persberichten:

Inspiratie voor extra aandacht voor de gezonde schoolkantine
 • Zorg dat jullie gezonde en duurzame schoolkantine open is tijdens jullie Open Dag. Zo kunnen toekomstige leerlingen of studenten en hun ouders zien dat jullie hier aandacht voor hebben. Organiseer bijvoorbeeld een proeverij.
 • Tijdens de jaaropening of ouderbijeenkomst zetten jullie de gezonde en duurzame schoolkantine als onderwerp op de agenda, zodat de ouders van jullie leerlingen of studenten op de hoogte zijn van hetgeen wat jullie doen om hun jongeren op te laten groeien in een gezonde en duurzame eetomgeving. En uiteraard geven jullie op deze momenten het goede voorbeeld door bij de koffie, thee en/of borrel gezonde snacks aan te bieden.
 • Laat mentoren in hun mentorklas het onderwerp gezonde en duurzame schoolkantine bespreken, bijvoorbeeld aan het begin van het schooljaar. Voorafgaand kun je op de studiedag aan de docenten meer vertellen over het belang van een gezonde eetomgeving op school en waarom jullie als school hier aandacht voor hebben. Deel jullie visie en ambitie met iedereen.
 • Geef op sportdagen of andere schoolevenementen het goede voorbeeld.
 • Organiseer eens een themaweek. Laat je inspireren door scholengemeenschap het Nehallenia. 
 • Deel regelmatig berichten over het onderwerp op de schoolwebsite, schoolkrant/nieuwsbrief, via informatieborden in jullie school of social media. Zo blijft het onderwerp actueel en behoud het zijn aandacht.
sluiten

Ga voor een volgende stap

Willen jullie een stapje verder richting de Schijf van Vijf? Ga dan van niveau zilver naar goud of van goud naar ideaal. De Adviseurs Eetomgevingen kunnen jullie adviseren in het bereiken van de volgende stap.

Ga van zilver naar goud

Willen jullie van een zilveren kantine doorgroeien naar een gouden kantine? Zo komen jullie er:

 • Bieden jullie groente óf fruit aan? Een gouden kantine biedt groente én fruit aan.
 • Het aanbod van een gouden kantine bestaat voor 80% uit betere keuzes. Bied dus nog meer betere keuzes aan, zowel bij het uitgestalde aanbod als bij de automaten. Vergroot jullie aanbod aan bijvoorbeeld groente, fruit en water. Ook kunnen jullie meer aanbieden van bestaande betere keuzes die goed verkopen.
 • Een gouden kantine voldoet aan minimaal 5 van de 6 aanvullende uitstralingspunten. Zo worden leerlingen en studenten nog meer verleid tot het maken van gezonde keuzes.
sluiten
Ga van goud naar ideaal

Willen jullie van een gouden kantine doorgroeien naar een ideale kantine? Zo komen jullie er:

 • In een ideale kantine zijn alleen producten uit de Schijf van Vijf te krijgen. Snoep, snacks, frisdranken en sappen zijn dan niet te koop. Verwijder deze producten en vergroot jullie aanbod aan bijvoorbeeld groente, fruit, water en belegde volkorenbroodjes.
 • Een ideale kantine verleidt leerlingen en studenten nog meer om een gezondere en duurzamere keuze te maken. Een ideale kantine scoort 100% op de uitstraling.
sluiten