Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Omgeving rondom school

Jullie herkennen wellicht dat jullie als school jullie best doen om zoveel mogelijk gezonde en duurzame keuzes aan te bieden in de kantine, maar dat leerlingen of studenten bij de omliggende voedselaanbieders minder gezonde producten halen en/of deze laten bezorgen. Wat kunnen jullie als school doen in de eetomgeving rondom de school?

Ga in gesprek met leerlingen en studenten

Waarom verlaten ze het schoolplein? Of waarom laten ze eten bezorgen? Soms zit daar een reden achter die jullie als school prima kunnen oplossen. Regelmatig horen we dat leerlingen of studenten het schoolplein verlaten omdat het bijvoorbeeld erg druk of ongezellig is in de aula tijdens de pauzes of vanwege lange rijen bij de kantine.

leerlingen lopen op het schoolplein

Maak een voedingsbeleid

Als school kunnen jullie ook beleid opstellen over het meenemen van (bepaalde) producten. Bijvoorbeeld een verbod op fastfood, energiedrink of grootverpakkingen zoals grote zakken chips. Meer over voedingsbeleid.

Ga in gesprek met de gemeente

Gemeenten hebben een belangrijke rol bij het inrichten van een eetomgeving. Het Voedingscentrum adviseert gemeenten over wat zij kunnen doen om eetomgevingen gezonder en duurzamer te maken. Jullie kunnen als school de gemeente om hulp vragen om de schoolomgeving gezonder te maken. Zij kunnen bijvoorbeeld beleid opstellen, subsidies verstrekken of kijken naar het vergunningenbeleid.

Daarnaast werken veel gemeenten met de JOGG-aanpak. Binnen de gemeente is er dan een JOGG-regisseur die extra aandacht heeft voor een gezonde omgeving en een gezonde jeugd. Neem contact op met JOGG om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Ga in gesprek met lokale ondernemers en supermarkten

Jullie kunnen als school kijken of lokale ondernemers, zoals supermarkten en snackbars, mee willen helpen om de school(omgeving) gezonder te maken. Supermarkten staan bijvoorbeeld vaak achter het idee om niet te veel leerlingen of studenten tegelijkertijd toe te laten. Of misschien willen ze bepaalde acties die erg in trek zijn bij leerlingen of studenten voortaan wel achterwege laten als jullie daarover met ze in gesprek gaan. Ook kunnen jullie vragen of ze een bijdrage willen leveren aan de gezonde omgeving binnen jullie school.

Meer over de invloed van de eetomgeving

Liesbeth Velema - expert voeding en gedrag bij het Voedingscentrum - weet alles van eetomgevingen. Ze legt uit hoe de eetkeuzes van leerlingen door de omgeving rondom school kunnen worden beïnvloed.

Teaserafbeelding voor video ''