Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Gezonde School op het thema Voeding

Hebben jullie een kantine op niveau zilver, goud of ideaal volgens de Richtlijn Eetomgevingen voor Scholen van het Voedingscentrum? Dan zijn jullie als school nog maar een paar stappen verwijderd van het behalen van het themacertificaat Voeding van het Vignet Gezonde School. Een gezondere kantine is namelijk een belangrijk onderdeel van dat themacertificaat.

Wat is de Gezonde School-aanpak?

De Gezonde School-aanpak is een effectieve manier om aan gezondheid te werken op school. Door structureel en integraal aan het thema voeding te werken, is de kans op het bereiken van langetermijneffecten het grootst. Een Gezonde School is een school die structureel aandacht besteedt aan een gezonde leefstijl van leerlingen en studenten, aan de hand van de 4 Gezonde School-pijlers.

gezonde school vignet

De 4 pijlers in het kort

1. Omgeving

Jullie school heeft een gezondere schoolkantine volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum. Dus een zilveren, gouden of ideale Schoolkantine Schaal. Hierbij hoort ook dat jullie laten zien dat jullie water drinken stimuleren.

2. Gezondheidseducatie

Jullie school besteedt in de lessen structureel aandacht aan voeding. Het Voedingscentrum heeft mogelijke lespakketten voor voortgezet onderwijs en lespakketten voor mbo op een rij gezet. Praktijkscholen en voortgezet gespecialiseerd onderwijs (vgo) kunnen ook gebruik maken van de lespakketten voor basisscholen.

3. Signaleren

Jullie school heeft inzicht in voedingsgewoonten en het gewicht van leerlingen of studenten. Daarnaast worden signalen rondom die gebieden besproken en opgepakt in een bestaand zorgteam van de school. Ook informeert de school leerlingen, studenten en ouders/verzorgers bij wie zij terecht kunnen voor vragen of hulp rondom die gebieden.

4. Beleid

Jullie school heeft afspraken vastgelegd in beleid. Ook daar voldoen jullie al bijna aan als jullie een zilveren, gouden of ideale kantine hebben. Dat beleid moet aangevuld zijn met afspraken over pijlers 2 en 3. Leerlingen, studenten, ouders/verzorgers en medewerkers worden door de school betrokken bij de beleidsvorming, actief geïnformeerd over het beleid en het beleid wordt regelmatig geëvalueerd.

Hoe behalen jullie als school het themacertificaat Voeding?

Bekijk op de site van de Gezonde School de criteria voor voortgezet onderwijs en de criteria voor mbo. De Adviseurs Eetomgevingen helpen jullie bij het bereiken van de pijler Omgeving. De GGD kan jullie begeleiden bij het bereiken van de andere pijlers voor het thema Voeding. Vaak werken de Adviseurs Eetomgevingen samen met de GGD.