Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Waarom een gezonde schoolkantine?

Er is brede maatschappelijke steun voor een gezonde schoolkantine vanuit de politiek, leerlingen en studenten tot ouders/verzorgers. Maar wat zijn eigenlijk de argumenten voor een gezonde schoolkantine, waarom is het zo belangrijk? Wij zetten het op een rijtje. Ook handig om draagvlak te creëren voor dit belangrijke onderwerp.

8 redenen voor een gezonde schoolkantine

1. Jongeren hebben het recht op te groeien in een gezonde eetomgeving op school

Iedereen heeft het recht om als vanzelf gezonde en duurzame keuzes te maken. Zeker jongeren want zij zijn de toekomst van ons land. Het dringt dan ook steeds meer door in de maatschappij: bewust en gezond eten hoort de norm te zijn. We kunnen jongeren daarbij helpen. Ook jullie als school. Daarom hebben wij de campagne ‘Gezond, de normaalste zaak van de wereld’ gelanceerd.

Afbeelding bij quote 'Het is tijd om de normaalste zaak van de wereld waar te maken. Door van de gezonde kantine de gewone kantine te maken.'

Het is tijd om de normaalste zaak van de wereld waar te maken. Door van de gezonde kantine de gewone kantine te maken.

2. Als school heb je een voorbeeldfunctie

Scholen geven jongeren bepaalde normen en waarden mee. Met een gezondere en duurzamere schoolkantine geven jullie de leerlingen of studenten mee dat gezond en duurzaam eten en drinken vanzelfsprekend is. Door de kantine zo in te richten dat gezond en duurzaam kiezen vanzelfsprekend is, maak je het voor jongeren makkelijker om (onbewust) gezonde en duurzame keuzes te maken.

3. Een gezonde schoolkantine draagt bij aan gelijke kansen voor alle jongeren

Hoe ouder jongeren worden, hoe meer ze zelf gaan bepalen wat ze eten en drinken. Als school kunnen jullie bijdragen aan het ontwikkelen van gezonde voedingsgewoontes. En dat is belangrijk, want niet elke jongere krijgt gezond eten van thuis uit mee. Met een gezonde schoolkantine geven jullie elke leerling of student de kans om gezond en duurzaam te eten. Zo dragen jullie bij aan gelijke kansen.

4. De omgeving heeft invloed op voedselkeuzes van leerlingen en studenten

Door onze omgeving worden we verleid tot het maken van ongezonde voedselkeuzes. Jongeren eten gemiddeld te weinig groente en fruit, drinken te veel suikerhoudende dranken en eten te veel snacks. In 2022 had ongeveer 1 op de 7 (14%) van de 12- tot 16-jarigen overgewicht.

Wat zou het mooi zijn als jongeren opgroeien in een gezonde eetomgeving. Zeker ook op school, want hier brengen ze veel tijd door. Door in de schoolkantine jongeren te verleiden tot het maken van gezonde en duurzame keuzes dragen jullie hieraan bij.

5. School is de perfecte plek om theorie en praktijk samen te brengen

Jongeren leren op school bij biologie over de Schijf van Vijf. Dat leereffect zou versterkt kunnen worden als ze in de schoolkantine producten uit de Schijf van Vijf zien. Het eet- en drinkaanbod in de kantine en voedseleducatie zouden elkaar dus kunnen versterken.

6. Gezonde School-activiteiten kunnen bijdragen aan een gezondere leefstijl

Met een schoolkantine die voldoet aan de Richtlijn Eetomgevingen voor Scholen van het Voedingscentrum zijn jullie als school nog maar een paar stappen verwijderd van het behalen van het Gezonde School themacertificaat Voeding. Als jullie werken met de Gezonde School-aanpak, kan dat bijdragen aan gezondere leefstijl van leerlingen en studenten.

7. Ouders vinden de gezondheid van hun kind belangrijk

Voor ouders is het vaak een grote stap als hun kind naar de middelbare school gaat. Het geeft hen een fijn gevoel als ze weten dat er op school goed voor hun kind wordt gezorgd. Veel ouders waarderen het als de school aandacht besteedt aan gezonde voeding, bijvoorbeeld in de vorm van voedseleducatie en een gezonde schoolkantine. Vaak gebeurt dit al op de basisschool en ouders zien dat dan ook graag terug op de middelbare school.

8. Medewerkers profiteren mee van een gezonde schoolkantine

Naast de jongeren, profiteren ook medewerkers van een gezonde schoolkantine. Zo werken jullie ook aan een vitale organisatie met fitte werknemers.

twee meiden eten een broodje in de schoolkantine

Jongeren: ‘Regel het voor ons!’

Dit waren enkele redenen om het belang van een gezonde schoolkantine toe te lichten, maar uiteindelijk gaat het om de jongeren. En zij zeggen: ‘regel het voor ons!’.

Leerlingen en studenten zien een kantine als hulpmiddel om gezonder en duurzamer te kiezen

Jongeren geven aan dat ze het belangrijk vinden dat eten en drinken op school gezond en duurzaam is. Veel jongeren willen gezondere en duurzamere keuzes maken, en daar willen ze bij geholpen worden. Ze geven aan graag te zien dat de producten in de kantine gezonder en duurzamer zijn. Een afwisselender aanbod vinden ze fijn, net als het makkelijk aanbieden van groente en fruit.

Leerlingen en studenten willen meedenken en meedoen

Uit onderzoek blijkt dat leerlingen en studenten graag betrokken willen worden bij een gezonde en duurzame schoolkantine. Ze zouden bijvoorbeeld via een brainstorm, vragenlijst of de leerlingenraad hun mening willen geven over de schoolkantine. Ook meedenken over het aanbod en meehelpen in de kantine zien ze zitten.

Lees meer over de behoeften van leerlingen en studenten, en hoe jullie ze kunnen betrekken.

Afbeelding bij quote 'Samen gaan we voor een gezonde toekomst voor de jongeren en laten we zien dat gezond normaal is.'

Samen gaan we voor een gezonde toekomst voor de jongeren en laten we zien dat gezond normaal is.

Webinar: Waarom een gezonde schoolkantine?

Alles over het belang van een gezonde schoolkantine en jullie mogelijke eerste stap. Bekijk het webinar.