Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Het programma De Gezonde Schoolkantine

Het Voedingscentrum stimuleert met het programma De Gezonde Schoolkantine scholen om hun eetomgeving gezonder en duurzamer te maken. Sinds de start van het programma in 2003 zijn honderden scholen hiermee bezig.

Als school kunnen jullie invloed hebben op het eetgedrag van leerlingen en studenten. Volgens onze definitie is in een gezondere schoolkantine een gezond en duurzaam aanbod volgens de Schijf van Vijf ruimschoots aanwezig.

Aan de hand van de Richtlijn Eetomgevingen voor Scholen kunnen scholen met (kleine) veranderingen hun schoolkantine en automaten steeds gezonder maken. In de richtlijnen wordt ingezet op het veranderen van gedrag door het aanpassen van de omgeving. Zo kunnen jongeren makkelijker (onbewust) gezonde en duurzame keuzes maken.

Visie

Onze visie is dat jongeren in Nederland kunnen opgroeien in een gezonde en duurzame eetomgeving op school.

Missie

Onze missie is zoveel mogelijk scholen in het voortgezet (gespecialiseerd) onderwijs en mbo te stimuleren en begeleiden met het gezonder en duurzamer maken van de eetomgeving op school.

Gezond, de normaalste zaak van de wereld

Samen gaan we voor een gezonde toekomst voor de jongeren en laten we zien dat gezond normaal is. En met resultaat! Van alle v(g)o- en mbo-schoollocaties waar jongeren eten en drinken kunnen kopen is 65%* actief aan de slag met de gezonde schoolkantine. Dat zijn bijna 1.200 schoollocaties! Zij geven het goede voorbeeld en bieden leerlingen en studenten iedere dag gezonde en duurzame keuzes.
*Peildatum: februari 2024

Bekijk de meest recente peiling voor meer cijfers over de implementatie en borging van De Gezonde Schoolkantine.

leerlingen en studenten op school

Ons team

Het team van De Gezonde Schoolkantine bestaat uit diëtisten, gezondheidswetenschappers, een expert voeding en gezondheid, een gedragsexpert en een communicatieadviseur van het Voedingscentrum. Het helpen van scholen gebeurt op locatie en op afstand door de Adviseurs Eetomgevingen. Zij geven advies afgestemd op de schoolsituatie.

Betere schoolprestaties en een gezondere leefstijl

Een gezondere kantine kan ook een belangrijke stap zijn om het thema voeding op school breder aan te pakken. Via de Gezonde School-aanpak kijken jullie, naast de schoolkantine, ook naar educatie, signalering van onder- en overgewicht en voedingsbeleid. Gezonde School-activiteiten kunnen bijdragen aan een gezondere leefstijl van jongeren, ook op de lange termijn. Een gezonde leefstijl hangt ook samen met betere schoolprestaties. Lees meer over de effectiviteit van Gezonde School-activiteiten.

Financiering

Het programma De Gezonde Schoolkantine wordt volledig gefinancierd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Onderzoeken en achtergrondinformatie