Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Lessen burgerschap mbo over voeding

Ontdek met jouw mbo-studenten alles over gezond en duurzaam eten met ons lespakket! In 6 lessen gaan de studenten aan de slag met eten en eetgedrag: wat krijg ik eigenlijk allemaal binnen? En is dat gezond? Hoe zit het met duurzaamheid? Hoe blijf ik verleidingen de baas?

Het pakket is speciaal ontwikkeld voor het mbo, niveau 2-4, vak Vitaal Burgerschap. De lessen vormen samen een geheel, daarom gaat de voorkeur uit naar het geven van alle lessen. Mocht dat niet mogelijk zijn, dan is het ook mogelijk om een of meerdere lessen los aan te bieden.

Onderaan deze pagina kun je het gehele lespakket gratis downloaden. Wil je alvast een korte indruk krijgen van de lessen die we aanbieden? We geven per les een samenvatting en laten enkele beelden zien van de lesmaterialen.

Les 1. Gezond eten

Gezond eten staat misschien niet bovenaan het prioriteitenlijstje van de meeste jongeren. Terwijl het ook voor hen belangrijk is. In deze 2 lessen nemen studenten hun eigen eetgedrag onder de loep, leren ze meer over de Schijf van Vijf en verschillende apps en tools die kunnen helpen om gezonder te eten. Zoals het online eetdagboek Mijn Eetmeter, de 'Kies Ik Gezond?'-app en de tool 'Staat dit in de Schijf?'. Ook kijken ze op welk punt ze hun eigen eetpatroon kunnen veranderen.

Lesuren:

  • Les 1a: Wat eet ik eigenlijk?
  • Les 1b: Staat dit in de Schijf van Vijf?

Hieronder laten we enkele pagina's zien die in de lessen gebruikt worden:

Les 1a: Wat eet ik eigenlijk? Les 1a: Wat eet ik eigenlijk? Les 1a: Wat eet ik eigenlijk? Les 1a: Wat eet ik eigenlijk? Les 1b: Staat dit in de Schijf van Vijf? Les 1b: Staat dit in de Schijf van Vijf? Les 1b: Staat dit in de Schijf van Vijf? Les 1b: Staat dit in de Schijf van Vijf?

Les 2. Verleidingen

Op school, op straat, in het station of de bioscoop: de kans is groot dat studenten gedurende de dag allerlei voedselverleidingen tegenkomen. Hoe gaan ze met die verleidingen om? In deze 2 lessen leren studenten de plekken herkennen waar ze verleid worden door ongezond eten, om zo hun bewustzijn te vergroten. Ook gaan ze aan de slag met een ALS-DAN-plan om zich te wapenen tegen ongezonde snacks.

Lesuren:

  • Les 2a: Eten is overal
  • Les 2b: ALS-DAN-plan

Hieronder laten we enkele pagina's zien die in de lessen gebruikt worden:

Les 2a: Eten is overal Les 2a: Eten is overal Les 2b: ALS-DAN-plan Les 2b: ALS-DAN-plan Les 2b: ALS-DAN-plan Les 2b: ALS-DAN-plan

Les 3. Duurzaamheid

Voedsel legt een hele weg af voordat het op ons bord belandt. Als je je daarvan bewust bent, denk je misschien wel twee keer na voordat je eten weggooit. Daarom duiken studenten in deze 2 lessen in de herkomst van eten, aan de hand van een veelgebruikt product: brood. Ze maken ook zelf een infographic over de herkomst van een product.

Daarnaast leren ze over de impact van de voedselproductie op onze planeet en het probleem van voedselverspilling. Ze kijken daarbij ook naar hun eigen verspillingsgedrag. Gooien ze nu vaak iets weg wat je eigenlijk nog kunt eten of drinken? Of zijn ze al best goed bezig?

Lesuren:

  • Les 3a: Waar komt mijn eten vandaan?
  • Les 3b: Hoe verspil ik minder eten?

Hieronder laten we enkele pagina's zien die in de lessen gebruikt worden:

Les 3a: Waar komt mijn eten vandaan? Les 3a: Waar komt mijn eten vandaan? Les 3a: Waar komt mijn eten vandaan? Les 3b: Hoe verspil ik minder eten? Les 3b: Hoe verspil ik minder eten? Les 3b: Hoe verspil ik minder eten?

Download de lessen gratis

Hieronder kun je alle lessen downloaden. We vragen enkele gegevens van je bij het downloaden. Deze gegevens delen we nooit met derden.

Download alle lessen (zip)

Wat vind je in de downloads?

Voor elke les hebben we 2 documenten:

  • Een PowerPoint om te gebruiken in de les
  • Een werkblad voor de studenten (een invulbare pdf)

In de docentenhandleiding vertellen we meer over de inhoud van de lessen, activiteiten en gebruikte materialen. Ook bieden we per les een handig schema dat je kunt gebruiken bij het voorbereiden en geven van de les.