Wil je koken met je leerlingen, maar doe je dat liever via een lesprogramma? Er zijn verschillende lesmaterialen, van het Voedingscentrum en van andere aanbieders, waarin lessen over koken zijn opgenomen. We lopen alle opties hieronder langs. Kijk wat bij jou en je school past.
Basisonderwijs
Smaaklessen
Smaaklessen is het lesprogramma over eten en smaak voor de basisschool. Door te proeven, ruiken, voelen, horen en kijken verkennen kinderen hun eten. De lessen hebben verschillende thema’s. Voor elke groep (1 t/m 8) is er een les rond het thema koken. Het lesmateriaal is gratis beschikbaar via het lesportaal Chef!. Meer lezen over Smaaklessen.
Smaakmissies
Ook via Smaakmissies kun je koken in de klas. Er zijn verschillende modules die zich richten op producten als fruit, drinken, brood en vetten. Bij elke smaakmissie hoort ook een kookopdracht. Zo kun je broodmonsters bakken (groep 1-2), de moestuin induiken (groep 1-4) of bonenburgers maken (groep 7-8). Meer over Smaakmissies.
Kok in de Klas
Kok in de Klas is een jaarlijks terugkerend evenement. Je geeft je als school op samen met een kok die een kookles kan geven. Vervolgens ontvang je als school een gratis boodschappenpakket en lesmateriaal. De kookles is bedoeld voor kinderen van groep 6, 7 en 8.
De kookles is ook online beschikbaar, met handleidingen en een video waarin kok Sandra Ysbrandy leerlingen laat zien hoe je sushicups maakt. Voor de online kookles koop je als school zelf de ingrediënten voor het recept. Meer over Kok in de Klas.
Student in de klas
Bassischolen in de provincie Utrecht kunnen een kookles aanvragen die gegeven wordt door studenten Minor Voeding van de Hogeschool Utrecht. Deze studenten krijgen een gastles van Maryam Ismaili Shekoh, chef van het Voedingscentrum, ter voorbereiding op de kookles.
De kookles is bedoeld voor kinderen van groep 6,7 en 8. Samen met de studenten gaan ze praktische vaardigheden oefenen als snijden, wassen, mengen en koken. Als school koop je zelf de ingrediënten voor de kookles.
Voor meer informatie en aanmelden, stuur een mail naar Marlijn van den Berg via marlijn.vandenberg@hu.nl.
Superchefs
SuperChefs is een serie van acht wekelijkse kookworkshops voor kinderen van 10-12 jaar (groep 7/8). Ze ontdekken hoe gezond, lekker en gemakkelijk koken kan zijn. De jonge koks leren hoe ze zelf een gezonde maaltijd kunnen klaarmaken en iets voor tussendoor. Het programma is een verdieping van Smaaklessen en ook geschikt voor de bso. Meer over Superchefs.
Fruit & Veggie challenge
Met de Fruit & Veggie Challenge van EU-Schoolfruit leren leerlingen meer over de gezondheidsvoordelen, herkomst, duurzaamheid en smaak van fruit en groente. Binnen het lespakket zijn er verschillende verdiepingsopdrachten, waarvan er 2 op koken zijn gericht. Bij de opdracht ‘Watermeloenspektakel’ wordt er een fruitsalade gemaakt, bij de opdracht ‘Appel schieten’ wordt er een appelsnack gemaakt. Meer over Fruit&Veggie challenge.
Smaakplezier op de bso
Koken op de bso? Dan kun je inspiratie vinden in de lesmap Smaakplezier op de bso. Hierin staan 100 activiteiten om kinderen (4 t/m 12 jaar) zelf te laten experimenteren met eten. De activiteiten zijn verdeeld over zes thema’s. Een van de thema’s is ‘Koken is kikkûh!’. Bestel Smaakplezier op de bso.
Voortgezet onderwijs
Weet wat je eet
Met het gratis lespakket Weet wat je eet van het Voedingscentrum leren jongeren alles over gezond, veilig en duurzaam eten. Het gaat om 6 online lessen die leerlingen zelfstandig kunnen volgen. De les ‘Kaap de Keuken’ draait om koken, recepten leren lezen en je weg vinden in de keuken. In de les zitten ook 3 receptvideo’s verwerkt waarmee je leerlingen (thuis of op school) aan de slag kunnen. Ga naar Weet wat je eet om je aan te melden.
Krachtvoer
Krachtvoer is een lesprogramma voor leerlingen van de vmbo-onderbouw. In Krachtvoer draait het voor leerlingen om actief bezig zijn met hun eigen voeding. De werkvormen van het lesprogramma sluiten hierop aan. In een van de keuzemodules kunnen de leerlingen aan de slag gaan met het bereiden van een gezond recept. Meer over Krachtvoer.
Praktisch aan de slag?
Wil je naast koken op school nog meer praktisch aan de slag met voeding? Ga moestuinieren met je leerlingen of bezoek een boerderij met de klas. Kijk op op de site van Alliantie Schooltuinen of Boerderij Educatie voor meer informatie.
Bekijk ook de website van Jong Leren Eten voor inspiratieverhalen of informatie over de Lekker naar Buiten!-stimuleringsbijdrage om met activiteiten aan de slag te gaan.
Meer aandacht besteden aan gezond eten op school?
Er zijn meer manieren om gezond eten op school te stimuleren: denk aan een helder voedingsbeleid met aandacht voor bijvoorbeeld water drinken, en voedseleducatie. De Gezonde School-aanpak helpt om op een planmatige en gestructureerde manier aandacht te geven aan het thema voeding.