Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Smaaklessen

Smaaklessen is het lesprogramma over eten en smaak voor de basisschool. Door te proeven, ruiken, voelen, horen en kijken verkennen kinderen hun eten. Het lesprogramma stimuleert dat kinderen vanuit hun eigen interesse en nieuwsgierigheid leren bewuste en gezonde voedselkeuzes te maken.

Bestemd voor groep 1 tot en met 8

Het basislesmateriaal van Smaaklessen bestaat uit een lerarenhandleiding per groep. Per groep zijn er 5 lessen (voor groep 1 en 2 zijn het 9 lessen) die gemiddeld 45-60 minuten duren. De lessen kunnen worden ingezet bij een projectweek, verspreid over het jaar of kunnen worden gekoppeld aan een reguliere lesmethode. Al het lesmateriaal van Smaaklessen, waaronder de handleiding, kopieerbladen en de digibordmodules vind je op het gratis lesportaal Chef!.

Smaaklessen

Thema’s

Het lesmateriaal voor elke groep is onderverdeeld in vijf thema’s:

  • Smaak
  • Gezond eten
  • Voedselproductie
  • Consumentenvaardigheden
  • Koken

Zo doe je mee

Het lesmateriaal is gratis beschikbaar via het lesportaal Chef!. Ook kunnen scholen een Smaakleskist lenen bij één van de honderd uitleenlocaties. Deze leskist bevat de lesmap met handleidingen en de benodigde materialen om met Smaaklessen aan de slag te gaan. De lesmap kan ook los gekocht worden via de webshop.

Het gratis EU-Schoolfruit- en Groenteprogramma sluit goed aan op Smaaklessen.

Smaakmissies!

Aanvullend aan de Smaaklessen zijn er Smaakmissies. Een Smaakmissie is een verdiepende lesmodule over één specifieke productgroep, zoals groente, vlees of zuivel. Daarnaast zijn er ook Smaakmissies met het thema Voedselverspilling en Avontuurlijke Eiwitten. Een hoofdpersoon daagt via het digibord leerlingen uit hem/haar te helpen bij een probleem.

Een Smaakmissie bestaat uit lessen in de klas én opdrachten buiten de klas, waarvoor de leerlingen op missie gaan. Ze gaan onder meer op excursie naar een plek waar voedsel gemaakt of bewerkt wordt, zoals een boerderij, een kas, een molen of een slagerij.

Een Smaakmissie kost ongeveer 5 uur plus de tijd voor de excursie. Ideaal voor een projectweek.

Effectiviteit

Het programma Smaaklessen is ontwikkeld door Team Smaaklessen & EU-Schoolfruit, Wageningen Economic Research, in samenwerking met het Voedingscentrum. Wageningen University deed ook onderzoek naar de effectiviteit van het programma. Bekijk de folder 'Programma Smaaklessen blijkt effectief' (pdf).

Smaaklessen is opgenomen in de database met erkende interventies van het Centrum Gezond Leven (CGL) van het RIVM op het niveau Effectief.