Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

SuperShopper

SuperShopper is een programma voor kinderen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs. Het bestaat uit twee lessen op school en een speurtocht in een plaatselijke supermarkt. Het is een verdieping op Smaaklessen en Lekker Fit.

Opbouw SuperShopper-lessen

Les Omschrijving
1 Gezonde voeding 1 uur, circa twee weken voor de speurtocht, op school met de gehele klas. Interactieve les over onder andere de Schijf van Vijf, extra’s en bewegen.
2 Bewust kiezen 1 uur, circa één week voor de speurtocht, op school met de gehele klas. Interactieve les over milieu, dierenwelzijn en eerlijke handel + spelen van SuperShopper online-game.
3 SuperShopper-speurtocht 1 ½ uur, in de supermarkt met groep van 10-15 kinderen. Meestal splitst een klas in 2 groepen en wordt de speurtocht op een ochtend 2x achter elkaar gegeven. Uitvoeren van opdrachten in de supermarkt, gevolgd door een nabespreking terplekke.

Aanpak

Alle kinderen die meedoen, krijgen een werkboek met een korte uitleg over de behandelde lesstof op school. In het werkboek zitten ook speurkaarten met opdrachten voor in de supermarkt. De kinderen schrijven hier hun antwoorden op. Middels de opdrachten op de speurkaarten raken de kinderen spelenderwijs vertrouwd met het lezen van verpakkingen en passen zij de kennis uit de lessen praktisch toe.

De opdrachten die ze uitvoeren zijn heel divers. Zo wegen zij zelf groentesoorten af, want hoeveel is dat nu eigenlijk die aanbevolen 250 gram? Ook ontdekken ze hoe reclame met name ongezond eetgedrag stimuleert en ze nemen hun gebruikelijke keuzes onder de loep.

Na afloop van de speurtocht krijgen de kinderen een ‘Certificaat SuperShopper’ als bewijs dat ze gezond en bewust hebben leren kiezen in de supermarkt. Op de achterkant staat een korte uitleg van alle opdrachten die in de supermarkt zijn gedaan.

Doel

Het doel van SuperShopper is dat kinderen weten hoe ze gezonde en bewuste keuzes kunnen maken in de supermarkt. Uit onderzoek is gebleken dat SuperShopper effectief is in het verbeteren van hun kennis over gezonde producten en bewust kiezen. Daarnaast is SuperShopper bedoeld om kinderen in de praktijk te laten oefenen om gezonde en bewuste keuzes te maken. De kinderen blijken SuperShopper ook heel leuk te vinden.

Organisatie en uitvoering

De diverse mogelijkheden om het programma uit te voeren, staan hier in schema:

Onderdeel Setting 1 Setting 2 Setting 3 Setting 4
Les 1 Gezonde voeding Leerkracht Leerkracht Gewichts-consulent Diëtist
Les 2 Bewust kiezen Leerkracht Leerkracht Gewichts-consulent Diëtist
SuperShopper-speurtocht Diëtist of gewichts-consulent Supermarkt-manager (getraind!) Gewichts-consulent Diëtist

Toelichting:

  • Leerkrachten zijn in staat met behulp van de handleiding begeleider de lessen op school te geven. Les 3 kan niet door de leerkracht worden verzorgd. Er is een voedingsinhoudelijke achtergrond/opleiding van de begeleider voor nodig. De GGD kan helpen bij het vinden van lokale uitvoerders.
  • Diëtisten en gewichtsconsulenten kunnen het hele programma SuperShopper uitvoeren óf alleen de SuperShopper-speurtocht aan de hand van het handboek begeleider.
  • Zoek een diëtist via de Nederlandse Vereniging van Diëtisten ( www.nvdietist.nl) of Diëtisten Coöperatie Nederland ( www.dcn.nu) of een gewichtsconsulenten via de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland ( www.gewichtsconsulenten.nl)
  • Supermarktmanagers die SuperShopper willen gaan geven, dienen apart te worden getraind. Ze kunnen hierover contact opnemen met hun hoofdkantoor. Het hoofdkantoor kan contact opnemen met het Voedingscentrum voor het verzorgen van een training voor hun keten.

Overzicht materialen

Alle materialen behorend bij deze methode zijn te bestellen en/of te downloaden via Kenmerk Educatief. De materialen staan er ook nader omschreven:

  • Handleiding begeleider
  • Werkboek kind
  • Certificaat kind
  • SuperShopper Schijf van Vijf-poster
  • Verpakkingsposter

Nog vragen?

Mail dan naar info@kenmerk.nl