Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Smaaklessen

Smaaklessen is het lesprogramma over eten en smaak voor de basisschool. Door te proeven, ruiken, voelen, horen en kijken verkennen kinderen hun eten. Het lesprogramma stimuleert dat kinderen vanuit hun eigen interesse en nieuwsgierigheid leren bewuste en gezonde voedselkeuzes te maken.

Bestemd voor groep 1 tot en met 8

Het basislesmateriaal van Smaaklessen bestaat uit een lerarenhandleiding per groep. Per groep zijn er 5 lessen (voor groep ½, 9) die gemiddeld 45-60 minuten duren. Hierdoor zijn de lessen ook goed inpasbaar in een projectweek.

Thema’s

Het lesmateriaal voor elke groep is onderverdeeld in vijf thema’s:

  1. Smaak
  2. Gezond eten
  3. Voedselproductie
  4. Consumentenvaardigheden
  5. Koken

Digitale extra’s

Bij elke Smaakles hoort een opdracht op het digitale schoolbord. Daarnaast zijn er digitale extra’s, zoals creatieve opdrachten, filmpjes, handige illustraties en foto’s te vinden in het online inspiratieboek.

Deelname

Je kunt het lesmateriaal gratis downloaden. Ook kunnen scholen een Smaakleskist lenen bij één van de honderd uitleenlocaties. Deze leskist bevat de lesmap met handleidingen en de benodigde materialen om met Smaaklessen aan de slag te gaan. De lesmap kan ook los gekocht worden via de webshop.

Smaakmissies!

Een Smaakmissie is een verdiepende lesmodule over één specifieke productgroep, zoals groente, vlees of zuivel. Een hoofdpersoon daagt via het digibord leerlingen uit hem/haar te helpen bij een probleem. Een Smaakmissie bestaat uit lessen in de klas én opdrachten buiten de klas, waarvoor de leerlingen op missie gaan. Ze gaan onder meer op excursie naar een plek waar voedsel gemaakt of bewerkt wordt, zoals een boerderij, een kas, een molen of een slagerij.

Een Smaakmissie kost ongeveer 5 uur plus de tijd voor de excursie. Ideaal voor een projectweek.

Andere educatiematerialen kunnen worden gebruikt als aanvulling op Smaaklessen, zoals:

Het programma Smaaklessen is ontwikkeld door Steunpunt Smaaklessen & EU-Schoolfruit en Wageningen University in samenwerking met het Voedingscentrum. Wageningen University deed ook onderzoek naar de effectiviteit van het programma. Bekijk de folder 'Programma Smaaklessen blijkt effectief' (pdf).