Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Lessen burgerschap mbo over voeding

Voor het mbo hebben we 3 lessen van ieder 2 lesuren ontwikkeld voor het vak vitaal burgerschap. Je kunt alle lessen doen, of kiezen wat bij jouw klas past. Je kunt er ook voor kiezen om één lesuur te maken van de les.

Download hieronder alle lessen. Voor elk lesuur hebben we 3 documenten:

  • Een docentenhandleiding
  • Een PowerPoint om te gebruiken in de les
  • Een werkblad voor de studenten (een invulbare pdf)

We vragen enkele gegevens van je bij het downloaden. Deze gegevens delen we nooit met derden.

Download alle lessen (zip)

Wil je een korte indruk krijgen van de lessen die we aanbieden? We geven per les een samenvatting:

Les 1. Gezond eten

In deze les vullen studenten een online eetdagboek in: Mijn Eetmeter. Dit geeft inzicht in hun eigen eetgedrag. Ook gaan ze aan de slag. Hoe kunnen ze hun eigen gedrag op één punt verbeteren? Ze leren niet alleen Mijn Eetmeter gebruiken maar leren ook de 'Kies Ik Gezond?'-app en de tool 'Staat dit in de Schijf?' kennen.

Lesuren:

  • Les 1a: Eetgedrag Eetmeter.
  • Les 1b: Staat dit in de Schijf?

Studenten eten snackgroenten

Les 2. Verleidingen

Of je nu op school bent, op straat, op het station of in de bioscoop bijvoorbeeld: de kans is groot dat je allerlei soorten voedselverleidingen tegenkomt. Hoe ga je om met die verleidingen? In deze les leren studenten de plekken waarop ze verleid worden door ongezond eten te herkennen. Ook maken ze een ALS-DAN-plan voor 1 situatie waarin ze worden verleid.

Lesuren:

  • Les 2a: Eten is overal
  • Les 2b: ALS-DAN-plan

Les 3. Herkomst en verspilling

Er is veel nodig voor je eten op je bord ligt. Studenten maken een infographic over de herkomst van een product. Ook gaan ze in gesprek over voedselverspilling. Want als je iets weggooit, gooi je veel dus meer weg dan alleen het eten zelf. Vinden je studenten voedselverspilling een probleem? Tot slot brengen ze hun eigen verspillingsgedrag in kaart en bekijken hoe ze dat op één punt kunnen verbeteren.

Lesuren:

  • Les 3a: Herkomst van voeding
  • Les 3b: Eigen verspillingsgedrag

infographic over de productie van brood