Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Alles over afvallen
Op een gezonde manier afvallen met langdurig... Bestel nu € 12,95
Ga naar
 

Food Innovation Bachelor's Award

Foodstudenten zijn de voedselproducenten van de toekomst. Als zij gaan zorgen voor gezonde en duurzame etenswaren in de winkelschappen, dan wordt bewust kiezen makkelijker voor consumenten. Daarom daagt het Voedingscentrum elk jaar studenten uit om een gezond en duurzaam product te ontwikkelen.

Een gezondere kant-en-klaarmaaltijd, met groenten van het seizoen? Duurzaam geproduceerde vleesvervangers? De studenten met het beste gezonde en duurzame product winnen de Food Innovation Bachelor's Award (FIBA).

Bekijk het juryrapport van de FIBA 2018 (pdf)

Opdracht Food Innovation Bachelor's Award

Ontwikkel een nieuw product of concept, of pas een bestaand product aan, zodat deze bijdraagt aan een gezonder en duurzamer eetpatroon van de consument.

Randvoorwaarden waaraan de opdracht moet voldoen:

  • De inzending levert een bijdrage aan 1 of meer voedingskundige verbeterpunten
  • De inzending levert een bijdrage aan 1 of meer duurzaamheid gerelateerde verbeterpunten
  • Aanvullende management-rapportage

De inzendingen worden beoordeeld door een vakkundige jury.

Benodigde formulieren

In onderstaande documenten vind je meer uitleg over de opdracht en de criteria waarop jullie product een verbetering zou kunnen bieden.

Vragen over de opdracht? Stel ze via fiba@voedingscentrum.nl. Contactpersoon: Milena Buurman.

Wat kun je winnen?

Alle 3e en 4e jaars hbo- en wo-studenten van foodgerelateerd onderwijs kunnen meedoen met de Food Innovation Bachelor's Award. De groep studenten die de beste innovatie instuurt heeft niet alleen iets bijzonders te vermelden op zijn cv, maar verdient ook een geldprijs.

De winnaar krijgt dit jaar € 750, de tweede prijs € 500 en de derde prijs € 400, daarnaast is er een publieksprijs, en wordt er een extra prijs uitgereikt voor het beste etiket, die prijs is € 250. Dit is geen verplicht onderdeel van de Food Innovation Bachelor’s Award, maar hiermee willen we de studenten wel stimuleren om extra aandacht aan dit belangrijke onderdeel te schenken.

Publiciteit

Ook voor de school is er een winnend element. De opleiding kan namelijk rekenen op flink wat media-aandacht. Het Voedingscentrum stuurt een persbericht naar de vakpers om bekend te maken wie de prijs gewonnen heeft en de winnende groep komt met een foto op de site van het Voedingscentrum te staan.

Als je zelf de publiciteit opzoekt, zorg dan dat in de uiting wordt vermeld dat de FIBA wordt georganiseerd door het Voedingscentrum.

Fotoverslag Food Innovation Bachelor's Award 2018

Winnaars voorgaande jaren

Ter inspiratie een aantal mooie voorbeelden van inzendingen van afgelopen jaren:

  • Hartstikke Gruun Groenteplakken - broodbeleg op basis van zoete aardappel en groente
  • Mr. Bean - plantaardig broodbeleg op basis van bonen
  • POF – snack van gepofte bonen
  • Bug-A-Spread – Broodbeleg op basis van insecten
  • Steamit - Take-away concept voor stations met gezonde en duurzame snacks
  • Oventopper - saus op basis van groente en peulvruchten, om vis of vlees te bereiden in de oven
  • Pizza Bambini - kleine pizza met gepureerde groente, extra vezels en minder zout
  • Vintage spread - groentespread voor op brood op basis van peulvruchten en groenten
  • Visknaks - knakworsten gemaakt van zalm en heek
  • Vlinderbrood - brood met peulvruchtenmeel; met veel vezels en weinig zout
  • Fallini - volkoren afbakbroodje met groente en kruiden
  • Boterhamvis - plakjes broodbeleg gemaakt van witvis en geroosterde paprika
  • Dip sum - gestoomd hapje van kip en groenten
  • Vergroentjes - vierkante ‘bitterballen’ op basis van vergeten groenten

Meer inspiratie? Bekijk het persbericht van de winnaars van 2018

Nieuwsbrief voor professionals
Een handig overzicht in je inbox Het belangrijkste nieuws over voeding ontvangen in je mailbox? Over zaken die jou aangaan? Meld je dan aan voor de professionals nieuwsbrief, die 1 keer per maand verschijnt.