Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar
Duurzaam eten is naast gezond en veilig eten één van de drie centrale thema’s binnen de voorlichting die het Voedingscentrum geeft. De aanbevelingen van de Richtlijnen Goede Voeding en de Schijf van Vijf stroken in grote lijnen met de aanbevelingen voor een meer duurzaam, minder milieubelastend voedselpatroon. Eten volgens de Schijf van Vijf geeft een aanzienlijke duurzaamheidswinst ten opzichte van het huidige voedselpatroon van de gemiddelde Nederlander. Dit loopt op tot meer dan 20 procent CO2-reductie.

Gerichte keuzes

Door gerichte keuzes binnen productgroepen kan die winst verder verhoogd worden. Het gaat daarbij in de eerste plaats om minder te eten en in de tweede plaats om het eten van minder belastende eiwitrijke producten, zoals vlees, vis, zuivel en ei. Een vegetarisch of flexitarisch voedselpatroon geeft een lagere milieubelasting. In de derde plaats gaat het om minder eten verspillen.

Nieuwsbrief voor professionals
Een handig overzicht in je inbox Het belangrijkste nieuws over voeding ontvangen in je mailbox? Over zaken die jou aangaan? Meld je dan aan voor de professionals nieuwsbrief, die 1 keer per maand verschijnt.