Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

5x eten en drinken bij zwangerschapskwaaltjes

Tijdens de zwangerschap kun je last krijgen van zwangerschapskwaaltjes, zoals verstopping, brandend maagzuur en misselijkheid. Daar kun je soms iets aan doen met voeding. Lees hieronder onze tips bij zwangerschapskwaaltjes. Probeer uit wat voor jou werkt.
Wat kan ik eten bij brandend maagzuur tijdens de zwangerschap?

Hoe verder in de zwangerschap, hoe groter de baby en hoe meer druk je op je maag krijgt. Daardoor kun je soms last hebben van brandend maagzuur (reflux). Zwangerschapshormonen kunnen ook de boosdoener zijn.

als je alst hebt van brandend maagzuur tijdens je zwangerschap, probeer dan rustig en regelmatig te eten

Wat kun je doen tegen brandend maagzuur?

 • Het helpt om goed rechtop te gaan zitten als je eet, zodat je maag niet in de knel raakt.
 • Eet en kauw goed.
 • Rust voor en na de maaltijd even uit voordat je opstaat.
 • Eet liever 6 keer per dag een kleine maaltijd, dan 3 keer per dag een bord vol.
 • Let op met cafeïne, vet, kauwgum en zure vruchtensappen. Deze kunnen je maag nog meer irriteren.

Meer tips tegen brandend maagzuur en andere maag-darmklachten.

Maagzuurremmers of medicijnen tegen maagzuur?

Overleg altijd met je verloskundige of huisarts als je maagzuurmedicijnen wilt gebruiken.?

sluiten
Wat kan ik eten bij zwangerschapsmisselijkheid en overgeven?

Vooral in de eerste 3 tot 4 maanden van de zwangerschap kun je last hebben van (ochtend)misselijkheid en overgeven. Het kan helpen om iets kleins en gezonds te eten. Als je last hebt van zwangerschapsmisselijkheid kun je je maaltijden verdelen in kleinere porties, zodat je vaker op een dag kleine porties eet.

Tips bij zwangerschapsmisselijkheid:

 • Neem bij het wakker worden al iets kleins te eten en wat te drinken, liefst uit de Schijf van Vijf. Bijvoorbeeld een volkoren cracker of wat groente of fruit. Eet regelmatig over de dag verdeeld kleinere porties. Je kunt ook een geroosterde volkoren boterham nemen. Brood gemaakt met bakkerszout bevat jodium en dat is een belangrijke voedingsstof tijdens de zwangerschap. In de meeste broden uit de supermarkt zit bakkerszout.
 • Neem in ieder geval geen kalebaskalk (pimba, een kleisoort)bij misselijkheid. De grote hoeveelheid lood in kalebaskalk is namelijk schadelijk voor je baby.
 • Jodium, calcium en omega 3 vetzuren (bijvoorbeeld uit vis) zijn belangrijke voedingsstoffen waarvan je voldoende nodig hebt tijdens de zwangerschap. Als het niet lukt om voldoende producten te eten met jodium, calcium en visvetzuren, bijvoorbeeld door overgeven, heb je van sommige voedingsstoffen mogelijk een supplement nodig.
 • Gember zou mogelijk kunnen helpen tegen misselijkheid. Het bewijs is beperkt en niet elk onderzoek komt tot dezelfde bevinding. Je kunt proberen of gember bij jou helpt de misselijkheid iets te verminderen. Je kunt een stukje verse gember in de thee of kokend water doen, en je kunt gember af en toe als kruiden in je maaltijd gebruiken. Neem tijdens de zwangerschap uit voorzorg geen kruidenpreparaten of etherische oliën van kruiden, ook niet als er gember in zit.
Tips die helpen tegen zwangerschapsmisselijkheid

Overgeven tijdens je zwangerschap

Sommige vrouwen hebben de pech dat ze veel moeten overgeven. Je eetlust is dan meestal niet groot. Daardoor is het mogelijk dat je afvalt.

Neem contact op met de verloskundige of huisarts als:

 • Het vele overgeven na een paar weken niet ophoudt.
 • Je zelfs geen vocht meer binnen kunt houden.
 • Je meer dan 5% van je gewicht verliest dat je had voor je zwangerschap. Bijvoorbeeld: je woog 70 kilo voor je zwangerschap en nu 66,5 kilo. Dan ben je dus 5% afgevallen.

Gevolgen voor de baby

Je baby heeft er gelukkig niet zo snel last van als je (veel) overgeeft. De zwangerschapshormonen in je lichaam zorgen ervoor dat de baby voorrang krijgt en voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.

Gebrek aan eetlust aan het einde van je zwangerschap

Tegen het einde van je zwangerschap is de fase van het overgeven vaak voorbij. Maar vaak zit de baby dan zo dicht op je maag dat je niet veel meer kunt eten. Je krijgt dan minder eetlust. Maak je daarover niet teveel zorgen. Probeer kleine maaltijden te eten. Eet liever 6 keer per dag een kleine maaltijd, in plaats van 3 keer een bord vol.

sluiten
Ik ben zwanger en houd veel vocht vast. Wat kan ik doen?

Tijdens de zwangerschap houdt je lichaam meer vocht vast. Dit kan gemiddeld wel 2 tot 3 liter zijn. Vooral in de laatste maand van de zwangerschap merk je dit aan gezwollen handen, voeten en gezicht. Wat kun je eraan doen?

Vaak zie je zelf al dat je vocht vasthoudt en voel je het. Twijfel je? Druk dan in het gezwollen lichaamsdeel. Blijft er kort een afdruk achter? Dan houd je waarschijnlijk vocht vast.

Is vocht vasthouden gevaarlijk?

Gemiddeld kom je tijdens je zwangerschap zo’n 2 kilo aan omdat je vocht vasthoudt. Het vasthouden van vocht kan in principe geen kwaad, zolang je bloeddruk normaal blijft.

Als je vocht vasthoudt tijdens je zwangerschap, drink dan in ieder geval 1,5 tot 2 liter vocht per dag.

Wat kun je doen tegen vocht vasthouden?

 • Drinken helpt om extra vocht sneller af te voeren. Drink zo’n 1,5 tot 2 liter per dag. Het liefst water of thee, maar alle soorten vocht tellen mee.
 • Beweeg regelmatig
 • Leg je benen wat hoger als je zit of ligt.
sluiten
Ik ben zwanger en voel me zo moe. Wat kan ik eten?

Voldoende rusten als je moe bent tijdens de zwangerschap helpt het beste. Daarnaast is gezond eten van groot belang. Eet gezond en gevarieerd volgens de Schijf van Vijf. Doe dat ook als je geen trek hebt. Op die manier krijg je voldoende voedingsstoffen binnen. Tijdens de zwangerschap is je lichaam hard aan het werk. Er wordt extra bloed aangemaakt, je baarmoeder groeit en de organen van de baby worden aangelegd.

Hoe eet je gezond en gevarieerd tijdens je zwangerschap?

 • Eet veel groente en fruit.
 • Kies vooral volkoren, zoals volkorenbrood, volkorenpasta en couscous en zilvervliesrijst.
 • Eet twee keer per week vis (één keer voor vette en één keer voor magere vis), 4 keer voor vlees (125 gram) en één keer voor peulvruchten, ongezouten noten of ei. Eet je minder of geen vlees? Bekijk de pagina ' Vegetarisch eten tijdens de zwangerschap'.
 • Neem genoeg zuivel, zoals melk, yoghurt en kaas.
 • Eet een handje ongezouten noten per dag.
 • Kies voor zachte of vloeibare vetten voor op brood of in de pan.
 • Drink voldoende vocht, zoals kraanwater, thee en koffie.

Als je gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf, dan krijgen jij en je kind voldoende goede voedingsstoffen binnen. Bekijk hoeveel je nodig hebt met onze Schijf van Vijf voor jou-tool. Goede voedingsstoffen zijn eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen. Al deze voedingsstoffen gebruikt je kindje om te groeien.

Rusten is het enige wat echt helpt als je je moe voelt tijdens je zwangerschap.

Hoe zorg je voor een gezonde maaltijd als je te moe bent om te koken?

Als je tijdens je zwangerschap veel last hebt van moeheid, maak het jezelf dan vooral gemakkelijk wat eten en koken betreft.

Zo doe je dat:

 • Leg een voorraad vers gekookte maaltijden aan in de diepvries. Of kook voor meerdere dagen als je wel wat energie hebt.
 • Koop voorgesneden groenten.
 • Houd het simpel: bekijk recepten die binnen een kwartier klaar zijn.
sluiten
Wat kan ik eten bij verstopping tijdens mijn zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap werken je darmen wat trager. Dat komt door de verandering van je hormonale huishouding en doordat je baarmoeder groter wordt en deze de darmen verdrukt. Daardoor komt de ontlasting minder vaak en is deze ook harder.

Een verstopping, oftewel obstipatie, kan pijnlijk zijn en aambeien veroorzaken. Ook kan je door de harde ontlasting en/ of aambeien soms wat bloedverlies hebben als je moet poepen.

Meer informatie vind je op de website deverloskundige.nl

Veel vezels eten helpt om verstopping tijdens je zwangerschap te voorkomen

Wat kun je doen om verstopping, oftewel obstipatie, te verminderen?

 • Veel vezels eten. Lees tips om meer vezels te eten.
 • Drink 1,5 tot 2 liter vocht per dag.
 • Eet rustig op regelmatige tijden
 • Ontbijt
 • Beweeg. Ten minste een halfuur per dag, als dat gaat.
 • Ga bij aandrang meteen naar de wc en neem vervolgens de tijd.

Laxeermiddelen of andere middelen voor de stoelgang

Wil je een laxeermiddel gebruiken of bijvoorbeeld vezels uit een zakje? Overleg dat eerst met je verloskundige of huisarts.

sluiten

Zwangerschapskwaaltjes en werk

Heb je last van kwaaltjes en beïnvloedt dat je werk? Of beïnvloedt je werk de zwangerschap? Werkgevers zijn verplicht rekening te houden met je en ervoor te zorgen dat het werk geen schadelijke gevolgen heeft voor je zwangerschap. Zo heb je recht op bijvoorbeeld een extra pauze. Op www.arboportaal.nl vind je al je rechten.