Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Zwangerschap en ziekte

Tijdens de zwangerschap kun je een aandoening krijgen waarvoor je naar de arts moet, namelijk zwangerschapsdiabetes, een hoge bloeddruk en bloedarmoede. Je verloskundige houdt in de gaten of je daar last van hebt.

Voor zwangerschapsdiabetes, hoge bloeddruk en bloedarmoede moet je naar de arts. Heb je last van zwangerschapskwaaltjes, zoals verstopping, brandend maagzuur en misselijkheid? Kijk dan bij hulp bij zwangerschapskwaaltjes.

Zwangerschapsdiabetes

Heb je veel dorst en moet je vaak plassen? Of is je buik groter dan normaal voor de duur van je zwangerschap? Dan kan het zijn dat je last hebt van zwangerschapsdiabetes. Maar je merk het niet altijd zelf. Je kunt vragen aan je verloskundige of ze je tussen week 26 en 28 van de zwangerschap wilt testen.

Als je zwangerschapsdiabetes hebt, dan heb je te veel suiker in je bloed. Dat kan gevolgen hebben voor je baby en voor jezelf. Zo zorgt het hoge suikergehalte in je bloed ervoor dat je meer kans hebt op een groot kind. Dit bemoeilijkt de bevalling.

Zwangerschapsdiabetes moet worden behandeld. Samen met je gynaecoloog of met een diëtist maak je een behandelplan. Na de bevalling is de zwangerschapsdiabetes meestal na een dag verdwenen. Bij een volgende zwangerschap is de kans vrij groot dat je weer zwangerschapsdiabetes krijgt. Heb je het gehad, dan heb je ook wat meer kans op het ontwikkelen van diabetes type 2. Je verkleint de kans op deze ziekte als je een gezond gewicht behoudt of krijgt.

Hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap

Je merkt meestal niet dat je een hoge bloeddruk hebt, maar je baby merkt het wel. Er komen dan minder voedingsstoffen en zuurstof door de placenta. Je verloskundige controleert bij elk bezoek je bloeddruk. Als je bloeddruk te hoog is, word je doorverwezen naar een gynaecoloog. Een zoutbeperkt-dieet is niet nodig. Maar je kunt wel letten op je zoutinname, door goed het etiket te lezen en door zout te vervangen voor kruiden, zoals tijm, oregano en peterselie.

Bloedarmoede tijdens de zwangerschap

Zie je bleek en ben je uitgeput? Dan heb je misschien bloedarmoede, wat een gevolg kan zijn van een ijzertekort. De verloskundige meet je ijzerwaarden bij de eerste controle en bij 30 weken. Als je bloedarmoede hebt, schrijft de huisarts een ijzerpreparaat voor. Je helpt bloedarmoede te voorkomen door voldoende producten met ijzer en foliumzuur te eten. Lees daarover meer op deze pagina.