Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Haken en maken

Een leuk mutsje of ga je voor het fruit? Fruithaken is de perfecte manier om lekker te ontspannen. 

Nog nooit gehaakt? Geen probleem. De beste tip is om een filmpje te bekijken. Op YouTube vind je video’s waarin op een gemakkelijke manier het haken vanaf de basis wordt uitgelegd. Zoals dit filmpje.

Waar koop je de benodigdheden?

Je kunt je haakspullen online kopen of in een hobbyzaak bij jou in de buurt.

Appel haken

Benodigdheden

Rood-, bruin- en groengemêleerde wol, poppenvulling, haaknaald van 3,5 mm.

Zo maak je het

Haak 5 losse steken en maak er een rondje van. Haak in dit rondje 9 lange stokjes en maak het ronde dicht. Haak 1 losse en verder lange stokjes in elk gaatje, haak om en om 2 lange stokjes in 1 gaatje. Ga zo door totdat je vindt dat de halve appel het juiste formaat heeft. Ga dan per ronde minderen, dus niet meer om elk gaatje 2, maar 1 lang stokje haken en minder steeds meer totdat de appel bijna dicht is. Voordat het zover is: vul de appel met een zacht materiaal zodat de appel mooi rond is. Maak dan dicht.

Voor het takje

Haak 5 losse steken en maak het rondje dicht. Haak vervolgens 8 lange stokjes en maak het rondje dicht. Haak net zo veel, totdat je het takje lang genoeg vindt.

Voor het blaadje

Haak 3 losse steken en haak hierop 2 lange stokjes. Meerder elke ronde, na 4 rondes minder je, totdat je een mooi puntje overhoudt.

Peer haken

Benodigdheden

Groengemêleerde, lichtgroene en bruine wol, poppenvulling, haaknaald 3,5 mm.

Zo maak je het

Haak 5 losse steken en maak er een rondje van. Haak in dit rondje 9 lange stokjes en maak het rondje dicht. Haak 1 losse steek en verder lange stokjes in elk gaatje, om en om 2 lange stokjes in 1gaatje.
Ga zo door totdat de halve peer groot genoeg is, minder per ronde zodat het model van de peer ontstaat. Vul de peer als hij bijna klaar is en maak dicht.

Voor het takje en blaadje

Zie omschrijving bij de appel.

Wortel haken

Benodigdheden

Oranje, lichtgroene en groengemêleerde wol, poppenvulling, een haaknaald van 3,5 mm.

Zo maak je het

Haak 5 losse steken en maak het rondje dicht. Haak hierin 9 lange stokjes en maak het rondje dicht. Haak 1 losse en verder lange stokjes in elk gaatje. Haak in sommige gaatjes 2 lange stokjes en herhaal dit elke ronde zodat je de vorm van de wortel krijgt. Maak hem zolang als je zelf wilt. Als hij de juiste lengte heeft, vul je de wortel. Minder nu steeds meer per ronde zodat de wortel uiteindelijk dicht is.

Voor de blaadjes

Zie de omschrijving bij de appel.

Aardbeienmutsje haken

Benodigdheden

Rood- en groengemêleerde wol, witte wol om de ’pitjes' erop te mazen, haaknaald van 3,5 mm. 

Zo maak je het

Haak 80 losse steken, maak het rondje dicht en haak in elk gaatje lange stokjes. Sluit het rondje en herhaal dit 4 rondjes. In de 5e ronde begin je met minderen totdat een mutsje ontstaat. In totaal heb je aan 19 rondjes genoeg om tot een mutsje te komen. De pitjes haak je er los op. 

Voor het takje en de blaadjes 

Zie omschrijving bij de appel.