Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Kinderfeestje over eten

Op kinderfeestjes is het vaak smikkelen. Dus geef eens een themafeestje over eten! Hier vind je het recept voor een geslaagd smulfeestje.

Wil je wel een smulfeest, maar geen vreetfestijn? Geef eens een waterijsje of popcorn zonder suiker of zout. En zet vrolijke bakjes met snoepgroente of fruit neer, zoals rode vruchten, stukjes banaan, kiwi, perzik of druiven.

Ben je op zoek naar feestelijke traktaties om uit te delen? Bekijk deze ideeën voor creatieve en lekkere traktaties.

Eetspelletjes

Tuinboon-Tikkie

Wat voor soorten rode, groene of paarse groenten en fruit bestaan er allemaal? Voordat het spel begint, kiezen de kinderen een kleur (bijvoorbeeld ‘oranje’). De kinderen spelen tikkertje. Wordt iemand getikt, dan moet hij een groente of fruit met die kleur noemen (bijvoorbeeld ‘mandarijn’). Is het goed, dan mag het kind weer meedoen. Heeft hij het fout, dan gaat hij op de bank zitten. Kies telkens een nieuwe tikker en een andere kleur. Een kinderfeestje met het thema eten en bewegen is supergezellig.

Eten is weten?

Het is griezelig om iets in je mond te steken als je iets niet ziet. Bij dit spel blinddoek je de ‘proefpersoon’. Geef 5 hapjes met hele andere structuren en smaken. Het hoeft niet alleen maar lekker te zijn. Kinderen zullen gieren en brullen als ze iets proeven wat ze niet lekker vinden of niet herkennen. Neem bijvoorbeeld banaan, yoghurt, gember, citroen en een gekookt spruitje. Weten ze wat het is? Variaties: wat proeven ze met de neus dicht? Wat ruiken ze?

(Aard)appeltje eitje

Zet een hindernisbaan uit waar kinderen overheen moeten met een aardappel op een lepel.

Wat is weg?

Leg 15 verschillende voedingsmiddelen op tafel en laat de kinderen deze goed bekijken. Dek af met een doek en laat ze opnoemen of opschrijven wat er onder ligt. Wie herinnert het meest?

Blijven eten

Wat is er leuker dan zelf koken? Kies makkelijke recepten uit en laat de kinderen zelf hun maaltijd maken. Denk aan pizza, wraps, zelf broodjes bakken, fruitspiesjes… Of houd een afsluitende picknick. Slecht weer? Een picknick binnen is ook leuk! Kijk op onze receptenpagina voor gezonde ideeën.

Feestelijke uitjes met je kind

Een bezoek aan een museum is een superleuk idee voor een kinderfeestje. En nog leerzaam ook. Zoek je nog ideeën? We hebben een suggestie voor je in het thema 'voeding'. Speciaal voor kinderen in de basisschoolleeftijd (9-13 jaar). Dit uitje is een feestje!