Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Waarom deze campagne

Niemand wil ziek worden van het eten dat je zelf bereidt, maar gevaar schuilt in een klein hoekje. Ziekmakers kun je niet zien. Veilig omgaan met eten vermindert de risico’s flink. Daarom start het Voedingscentrum voor de tweede keer een landelijke campagne met de slogan “Ziekmakers zie je niet”, over het voorkomen van voedselinfecties.
De campagne belicht ziekmakers met uv-licht. Werken met uv-licht is een beproefde methode in sporenonderzoek bij politie en justitie, maar net zo effectief bij het opsporen van ziekmakers.

Herkenbare situaties

Ziekmakers zie je niet snijplankZiekmakers zie je niet

Het Voedingscentrum brengt in deze campagne herkenbare situaties uit Nederlandse keukens in beeld, waarbij het uv-licht onverwacht veel bacteriën oplicht. De posters laten aan de rechterzijde het normale beeld zien, waarbij consumenten zien dat een ogenschijnlijk schone theedoek toch echt op 60°C moet worden gewassen, en een goed ogende pastasalade na twee uur in de zon niet meer te vertrouwen is.

Tips

De campagne is landelijk te zien op posters, en online als interactieve banners op veel bezochte websites. Deze verwijzen naar 5x veilig tips over simpele handelingen waarmee consumenten zelf het aantal voedselinfecties kunnen verminderen: kopen, wassen, scheiden, verhitten en koelen.

Voedselinfecties

Het aantal voedselinfecties schommelt de laatste jaren rond de 700.000. Voedselinfecties kunnen leiden tot misselijkheid, braken of diarree. Soms zijn deze verschijnselen mild, maar je kunt je ook een week lang flink ziek voelen. In verreweg de meeste gevallen gaan de verschijnselen vanzelf weer over, maar in uitzonderingsgevallen raken organen blijvend beschadigd. Jaarlijks sterven er zelfs rond de 75 mensen als gevolg van een voedselvergiftiging of -infectie. 

Risicogroepen

Mensen met een verminderde weerstand, jonge kinderen, zwangeren en ouderen lopen een groter risico om ziek te worden door een voedselinfectie. Ook kunnen bepaalde medicijnen, zoals maagzuurremmers en antibiotica, ervoor zorgen dat je gevoeliger bent voor een voedselinfectie.