Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Interview met de PvdD

Het Voedingscentrum plaatst de antwoorden van de partijen zonder redactionele aanpassingen.

Eva van Esch - Partij voor de Dieren

Wanneer Nederlanders duurzame en gezonde voedselkeuzes kunnen maken, kunnen zij bijdragen aan de gezondheid van mens en milieu. Wat is jullie standpunt als het gaat om het ondersteunen van inwoners van Nederland bij gezond en duurzaam eten en het aanleren van goede eetgewoontes bij onze kinderen? En hoe zien jullie de verbinding tussen duurzame en gezonde voeding?

Gezond, biologisch en onbewerkt voedsel is nu vaak duurder en is moeilijker te vinden. Tegelijkertijd is er een overdaad aan fastfood en ultrabewerkt voedsel. De Partij voor de Dieren wil dat gezond eten voor iedereen betaalbaar en aantrekkelijk wordt. Daarom willen we bijvoorbeeld de btw op groente en fruit afschaffen, wettelijke normen zodat er minder zout, suiker en vet in ons eten zit en alleen nog reclame voor gezonde voeding. Ook moet niet de best betalende multinational, maar gezonde producten een prominente plek krijgen in het supermarktschap.

Daarnaast is het belangrijk om kinderen gezonde eetgewoontes aan te leren, bijvoorbeeld op school. Wat ons betreft worden er daarom op school gezonde maaltijden aangeboden met 100% biologische en plantaardige inkoop. Op school worden ook uitsluitend gezonde tussendoortjes gegeven en geen suikerrijke dranken geschonken. Frisdrankmachines en snoepautomaten op scholen maken plaats voor biologisch en lokaal geteeld schoolfruit. Zo zorgen we ervoor dat gezonde voeding voor iedereen binnen handbereik komt.

Écht gezonde voeding is niet alleen gezond voor mensen, maar ook voor dieren, natuur en milieu. Daarom is de Partij voor de Dieren er voorstander van dat in de prijs die de consument in de winkel betaalt álle milieu-, klimaat-, dierenwelzijns-, en gezondheidskosten zijn doorberekend. Door een prijs te zetten op negatieve maatschappelijke effecten, worden gezonde, diervriendelijke en duurzame producten de goedkopere optie. We zouden het Voedingscentrum graag betrekken bij een grootschalige en langlopende publiekscampagne over de voordelen van plantaardig en biologisch eten.

Wat is het standpunt van jullie partij over structureel voedselonderwijs voor alle kinderen op alle basisscholen in Nederland? En wat denkt u van gratis één keer per dag een duurzaam gezonde lunch voor elke basisschoolleerling in Nederland, ook omdat je zo de kansengelijkheid vergroot?

De Partij voor de Dieren is voorstander van structureel voedselonderwijs voor kinderen. Wat ons betreft komen kennis- en lespakketten over duurzaamheid, klimaat, natuur- en milieueducatie, dierenwelzijn én voedsel ter beschikking aan het onderwijs. Dat geldt ook voor de opleiding van leraren. Ook willen we dat schooltuinen worden gefaciliteerd en dat er extra geld voor komt. Hier kunnen kinderen zelf voedsel telen en kunnen zo leren waar hun eten vandaan komt en wat gezonde voeding is. Kinderen die thuis om wat voor reden dan ook geen ontbijt of lunch krijgen, moeten wat ons betreft op school, de voorschoolse opvang of het kinderdagverblijf gezond kunnen ontbijten of lunchen, met 100% biologische en plantaardige inkoop. Zo heeft elk kind een goede basis, waardoor ze zich beter kunnen concentreren op school. Dit komt de kansengelijkheid ten goede.

Onze Nederlandse voedselomgeving kan gezonder en duurzamer. Om een voorbeeld te geven, 80% van het assortiment in de supermarkt staat niet in de Schijf van Vijf. Ook in andere publieke omgevingen, zoals scholen, sportomgevingen, ziekenhuizen en binnen gemeentes zouden we meer volgens de Schijf van Vijf willen kiezen. Hoe kijkt jullie partij naar het gezonder en duurzamer maken van dergelijke eetomgevingen?

Momenteel besteedt de frisdrank- en fastfoodindustrie enorm veel geld aan reclames voor ongezond voedsel. Zij verdienen zo grof geld aan het ziek maken van mensen. De Partij voor de Dieren wil daar een einde aan maken en de voedselomgeving weer gezond maken. Zodat gezond eten voor iedereen makkelijker en aantrekkelijker wordt. We willen daarom toe naar alleen nog reclame voor gezonde producten. En tot die tijd in ieder geval kindermarketing verbieden. Daarnaast willen we gemeenten de instrumenten geven om het aantal nieuwe vestigingen van fastfoodketens en snackbars te beperken. Op scholen nemen biologisch en lokaal geteeld schoolfruit de plek in van frisdrankmachines en snoepautomaten. In ziekenhuizen en andere zorginstellingen moet als het aan ons ligt gezonde, plantaardige en biologische voeding worden geserveerd. En moeten patiënten en bewoners altijd vers fruit kunnen krijgen.

Wat willen jullie het Voedingscentrum nog meegeven?

Wanneer gaan jullie over op een plantaardige Schijf van Vijf :)?