Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Interview met GroenLinks-PvdA

Het Voedingscentrum plaatst de antwoorden van de partijen zonder redactionele aanpassingen.

Woordvoering GroenLinks-PvdA

Wanneer Nederlanders duurzame en gezonde voedselkeuzes kunnen maken, kunnen zij bijdragen aan de gezondheid van mens en milieu. Wat is jullie standpunt als het gaat om het ondersteunen van inwoners van Nederland bij gezond en duurzaam eten en het aanleren van goede eetgewoontes bij onze kinderen? En hoe zien jullie de verbinding tussen duurzame en gezonde voeding?

We beginnen met de landelijke uitbouw van een nieuwe publieke voorziening voor goed en betaalbaar eten, in lijn met de initiatieven van de Volkskantine. Zoals de bibliotheek lezen toegankelijk maakt, zo maakt deze basisvoorziening goed en gezond eten toegankelijk. Voor snackbarprijzen kunnen mensen hier biologische, plantaardige en verse gerechten kopen met ingrediënten die worden ingekocht bij lokale boeren. Buurtbewoners krijgen zoveel mogelijk zeggenschap en inspraak in de precieze vormgeving per locatie. Ook stellen we grenzen aan de maximale hoeveelheid suiker in producten.

We zetten in op financiering voor gemeenten zodat gratis ontbijt wordt aangeboden en een gratis lunch voor leerlingen die niet naar huis gaan. In alle scholen is alleen nog maar gezond en verantwoord voedsel te krijgen. We kiezen voor een rijke schooldag: elk kind krijgt een rijk programma met sport, dans, cultuur, techniek, natuur, begeleiding en nabije zorg met een goede balans tussen inspanning en ontspanning. Wij willen deze ontwikkeling van rijke schooldagen doorzetten en op termijn verder uitbreiden in de rest van het land.

We vinden de verbinding tussen duurzame en gezonde voeding belangrijk. Daarom pleiten wij voor korte ketens van boer naar bord. We stimuleren verse en gezonde producten die goed zijn voor mens en milieu met een duurzaamheidsstandaard waaraan supermarkten en horecagelegenheden moeten voldoen. Vervuiling moet een eerlijke prijs krijgen, zo moeten gezonde en duurzame producten goedkoper worden ten opzichte van van ongezonde en niet duurzame producten. Ook willen we voedselverspilling tegengaan. We willen dat het vernietigen van nog goed te gebruiken producten verboden wordt. Verkopers worden verantwoordelijk gemaakt om ervoor te zorgen dat voedsel en andere producten afgeprijsd worden verkocht en anders weggegeven.

Wat is het standpunt van jullie partij over structureel voedselonderwijs voor alle kinderen op alle basisscholen in Nederland? En wat denkt u van gratis één keer per dag een duurzaam gezonde lunch voor elke basisschoolleerling in Nederland, ook omdat je zo de kansengelijkheid vergroot?

Hier zijn we voor: we zetten in op financiering voor gemeenten zodat gratis ontbijt wordt aangeboden en een gratis lunch voor leerlingen die niet naar huis gaan. In alle scholen is alleen nog maar gezond en verantwoord voedsel te krijgen.

Onze Nederlandse voedselomgeving kan gezonder en duurzamer. Om een voorbeeld te geven, 80% van het assortiment in de supermarkt staat niet in de Schijf van Vijf. Ook in andere publieke omgevingen, zoals scholen, sportomgevingen, ziekenhuizen en binnen gemeentes zouden we meer volgens de Schijf van Vijf willen kiezen. Hoe kijkt jullie partij naar het gezonder en duurzamer maken van dergelijke eetomgevingen?

We stimuleren verse en gezonde producten die goed zijn voor mens en milieu met een duurzaamheidsstandaard waaraan supermarkten en horecagelegenheden moeten voldoen. Vervuiling moet een eerlijke prijs krijgen, zo moeten gezonde en duurzame producten goedkoper worden ten opzichte van van ongezonde en niet duurzame producten.

In alle scholen is alleen nog maar gezond en verantwoord voedsel te krijgen. We stellen een verbod in op reclames voor ongezonde zaken als alcohol en fastfood.

Wat willen jullie het Voedingscentrum nog meegeven?

GroenLinks en PvdA hebben zich los van elkaar altijd hard gemaakt voor goede voeding en zullen dat als gezamenlijke fractie ook zeker blijven doen.