Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Interview met Forum voor Democratie

Het Voedingscentrum plaatst de antwoorden van de partijen zonder redactionele aanpassingen.

Iem al Biyati - FvD

Forum voor Democratie wil niet dat de overheid het leven van haar burgers op individueel niveau probeert te micro-managen. Natuurlijk is voorlichting over gezonde levensstijlen goed, alleen moet er ook ruimte zijn voor het individu om zelf keuzes te maken over zijn of haar uiteindelijke levensstijl-invulling. Er mag dus nooit sprake zijn van dwang of drang.

Als er voorlichting wordt gegeven, dan moet dat worden gedaan aan de hand van recente studies van neutrale onderzoekers, die dus niet worden betaald via louche lobbygroepen die opereren vanuit eigen financieel belang. Dus géén achterhaalde Schijf van Vijf meer - of de recentere, misleidende 'NutriScore' - maar een traditioneel dieet, gebaseerd op onbewerkte producten, die al duizenden jaren door de mens genuttigd worden. Denk hierbij aan vlees, eieren, melk, yoghurt, boter, honing, en een aantal groenten en fruit, in combinatie met lichaamsbeweging.

We zijn geen voorstander van de moderne bio-industrie. De dieren dienen een goed en natuurlijk leven te leiden, met zo veel mogelijk zonlicht, met een dieet gebaseerd op gras in plaats van bijvoorbeeld granen en soja, en met zo min mogelijk stress. De kwaliteit van het dierenleven heeft namelijk ook invloed op het vlees van het dier. Je bent wat je eet, dus een mens heeft baat bij kwalitatief goed vlees van een dier dat een fijn, natuurlijk leven heeft geleid.

Nogmaals, wij zijn geen voorstander van drang of dwang in welke vorm dan ook, zoals we nu merken met de vega(n)-hysterie, suikertaksen, en de verhoging van accijnzen op alcohol en sigaretten.

Aan het Voedingscentrum zou ik het volgende willen meegeven: durf te kijken naar nieuwe, onafhankelijke onderzoeken uit de voedingswereld. Durf ook gegeven conclusies te bekritiseren, wie betaalt deze onderzoekers, wat voor lobby’s zitten hierachter? Wees te allen tijde open-minded en sta open voor nieuwe onderzoeken die iets anders bewijzen dan het vastgeroeste narratief.