Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Een paar kilo's kwijt voor de zomer

Het is misschien verleidelijk om net voordat de zomer écht losbarst snel een crashdieet te volgen om een paar kilo's af te vallen. Maar een crashdieet is vaak niet gezond en na zo’n dieet is het lastig om op gewicht te blijven.

Met een crashdieet kun je in korte tijd veel kilo’s verliezen. Maar op lange termijn zorgen ze vaak voor teleurstelling en frustratie. De kans is groot dat je na een tijdje weer hetzelfde eet en weegt als eerst. Ook bestaat met een crashdieet het risico dat spierweefsel in plaats van vetweefsel wordt afgebroken. Verder kunnen crashdiëten eenzijdig zijn: bepaalde producten zijn dan verplicht of moeten juist vermeden worden. Daardoor heb je de kans dat je te weinig van een bepaalde voedingsstof binnenkrijgt.

Lees meer over bekende diëten.

Gezond afvallen

Wil je er beter uitzien voor het zomerseizoen begint? Doe het rustig aan en begin op tijd. Het is het beste om een halve kilo tot 1 kilo per week af te vallen. Op deze manier is afvallen ook beter vol te houden. Om af te vallen is het belangrijk om gezonder te eten, minder te eten en om meer te bewegen. Minder eten is makkelijker als je minder opschept, regelmatiger eet en met meer aandacht eet. Gezonder eten doe je door ongezonde snacks te laten staan en door te kiezen voor gezondere producten uit de Schijf van Vijf. Meer bewegen zorgt dat je meer energie verbrandt.


Lees meer over gezond afvallen.
Bekijk ons boek 'Gezond afvallen'

De rest van de zomer (en daarna) op gewicht blijven

Op gewicht blijven doe je door gezond te eten, niet te veel te eten en voldoende te bewegen. Met deze ingrediënten ga je niet jojoën.

Lees meer over het behouden van een gezond gewicht.