Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Een paar kilo's kwijt voor de zomer

Het is misschien verleidelijk om net voordat de zomer écht begint snel een crashdieet te volgen om een paar kilo's af te vallen. Maar een crashdieet is vaak niet gezond en na zo’n dieet is het lastig om op gewicht te blijven.

Crashdieet of gezond afvallen?

Met een crashdieet kun je in korte tijd veel kilo’s verliezen. Maar op de lange termijn zorgen deze diëten vaak voor teleurstelling en frustratie. Crash diëten zijn maar korte tijd vol te houden, omdat je zo extreem weinig mag eten. De kans is groot dat je daarom na een tijdje weer hetzelfde eet en weegt als eerst.

Verder kunnen crashdiëten eenzijdig zijn: bepaalde producten zijn verplicht of moeten juist vermeden worden. Enkele dagen een crash dieet volgen kan waarschijnlijk geen kwaad. Langer raden we af, omdat je door de strenge caloriebeperking de kans hebt te weinig van een bepaalde voedingsstof binnen te krijgen. Het is beter om op een gezonde manier af te vallen.

Gezond afvallen, hoe doe je dat?

Wil je een paar kilo kwijt voor het zomerseizoen begint? Doe het rustig aan en begin op tijd. Eet iets minder, zorg voor variatie en voor meer beweging. Wil je een paar kilo afvallen terwijl je een gezond gewicht hebt? Zorg er dan voor dat je boven een BMI van 18,5 blijft. Voor je gezondheid is het met een gezond gewicht en een gezonde middelomtrek niet nodig om af te vallen.

Eet en drink producten die in de Schijf van Vijf staan. Maak daarnaast binnen de Schijf van Vijf slimme keuzes. Zo kun je extra calorieën besparen en toch gezond blijven eten. Kies daarvoor uit elk vak zoveel mogelijk de producten met minder calorieën. De Caloriechecker kan je helpen kiezen.

Eet zo weinig mogelijk producten buiten de Schijf van Vijf. Vaak bevatten producten die niet in de Schijf van Vijf staan veel calorieën. Denk aan snoep, koek, gebak, snacks, zoet broodbeleg, sauzen, frisdrank en alcohol. Als je wilt afvallen kan je deze producten het beste zo min mogelijk nemen.

Probeer daarnaast meer te bewegen, zodat je meer energie verbrandt. Pak bijvoorbeeld wat vaker de fiets of maak een lunchwandeling.

Wil je meer weten over hoe je gezond kan afvallen? Bekijk dan onze pagina's over gezond afvallen of bekijk ons boek 'Gezond afvallen'

De rest van de zomer (en daarna) op gewicht blijven

Op gewicht blijven doe je door gezond te blijven eten, niet te veel te eten en voldoende te bewegen. Met deze ingrediënten ga je niet jojoën. Als je je streefgewicht hebt behaald ga je op zoek naar een nieuwe balans. Je kan wat meer gaan eten dan tijdens het afvallen, maar hoeveel dat precies is verschilt per persoon. Ook is het belangrijk dat je je gewicht goed in de gaten houdt. Ontdek hier meer tips hoe je op gewicht kunt blijven na het afvallen.