Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Kindertraktaties

Gezonde en verrassende traktaties maken voor je jarige kind? Die leuk zijn om uit te delen op school, op een kinderfeestje of op het kinderdagverblijf? Wij geven ideeën en tips waar je als ouder direct mee aan de slag kan. En die nog betaalbaar zijn ook.

Trakteren tijdens de coronacrisis

Het staat scholen en kinderopvangorganisaties vrij om te beslissen hoe om te gaan met traktaties nu het coronavirus actief is. Maar veel scholen en kinderopvangorganisaties zien wel graag traktaties die ‘coronaproof’ zijn. Zoals alleen voorverpakte traktaties. Wees gerust: je kunt er nog steeds iets leuks van maken, zonder dat het meteen ongezond hoeft te zijn.

  • Mag je op jouw school of kinderdagverblijf groente en fruit trakteren? Kies voor fruit in een ‘eigen verpakking’, denk aan mandarijntjes of een banaan. Die kun je verpakken in een leuk jasje ·
  • Kleine voorverpakte porties gedroogd fruit, zoals een doosje rozijnen
  • Als je op snoep trakteert, houd de portie dan klein en geef een zakje met een paar (suikervrije) snoepjes of dropjes.
  • Wil je op iets anders trakteren dan eten? Denk aan stickers, bellenblaas, stoepkrijt of klei. Laat je fantasie de vrije loop bij het aankleden van deze cadeautjes!

Coronaproof trakteren doe je zo

8 traktatie-ideeën voor kinderen van 2 tot 4 jaar

Bekijk deze gezonde en lekkere traktaties om uit te delen tijdens een kinderfeestje of bij het kinderdagverblijf. De traktaties zijn niet allemaal 'coronaproof'.

Feestje voor dreumes en peuter

Hoe en wat kun je trakteren als je kindje onder de 4 jarig is? En wat geef je te eten en te drinken als je met je dreumes of peuter naar een feestje gaat? Lees onze tips en suggesties voor een gezond en geslaagd (kinder)feestje.

16 traktatie-ideeën voor kinderen van 4 tot 13 jaar

Bekijk hieronder direct de traktaties of download de traktaties (pdf). De traktaties zijn niet allemaal 'coronaproof'.

Tip: print het uit en leg het neer op school voor andere ouders die gezonde traktatie-inspiratie nodig hebben.

Trakteren op school = feest

Kinderen krijgen per schooljaar al gauw 30 traktaties. Dat mag ook, want jarig zijn is feest! Maar het is dan wel goed om traktaties voor op school klein te houden en niet te calorierijk te maken. Of geef in plaats van iets eetbaars een klein cadeautje.

Algemene traktatietips:

  • Een cadeautje, zoals stuiterballen, potloden, fluitjes, stickers, kleurboekjes of bellenblaas.

  • Groente en fruit in een leuk jasje.

  • Kleine porties van producten die niet te veel calorieën bevatten, zoals een rozijndoosje, een handje naturel popcorn, soepstengel, peperkoek, mini eierkoek of een minirolletje of zakje met kleine (suikervrije) snoepjes of dropjes.

Is er een schoolbeleid?

Bij voorkeur heeft een school een traktatiebeleid. Daarin staat wat er wel en niet getrakteerd mag worden. Is er geen beleid? Wijs de school eens op onze pagina over een voedingsbeleid.

Hou trakteren veilig

Een voedselinfectie, dat is geen feestje. Lees hoe je veilig je traktatie maakt op onze pagina over veilig eten.

Kinderfeestje thuis

Tip: geef eens een themafeest over eten.