Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Annette had een te hoog cholesterol

“Door in kleine stapjes gezonder te eten zit ik nu beter in mijn vel”

Annette was al jaren te zwaar en heeft erfelijk last van hoog cholesterol. Toen haar cholesterolgehalte ondanks medicatie te hoog bleek te zijn, besloot ze dat het tijd was voor verandering. Met hulp van een diëtist ging ze aan de slag. Door middel van kleine stapjes ging ze gezonder eten. Met resultaat: ze viel 10 kilo af en haar cholesterolgehalte is op orde.

annette verlaagde haar cholesterol door af te vallen en gezond te eten

Als kind al opletten

Doordat Annette al op jonge leeftijd te zwaar was werd haar eet- en beweegpatroon al vroeg in de gaten gehouden. “Mijn moeder zorgde dat ik gezond at en geen extra’s nam. Ook zat ik vanaf mijn kleutertijd op sport. Ik heb het altijd leuk gevonden om te bewegen, maar ik had wel last van die kilo’s te veel.”

Het huis uit

Tijdens haar tienertijd lette ze een periode goed op haar eten en viel af, maar toen ze het huis uit ging kwamen de kilo’s er weer aan. “Ik kon opeens zelf gaan bedenken wat ik wilde eten en toen heb ik wel even mijn kans gepakt. Na een dag werken had ik ook niet altijd zin om te koken. Aan de ene kant van de straat zat een friettent en aan de andere kant een Chinees. De keuze om daarnaartoe te lopen was dan snel gemaakt.”

Erfelijk hoog cholesterol

Toen Annette 25 jaar was werd ontdekt dat er in haar familie verhoogd cholesterol voorkomt. Ook zijzelf bleek erfelijk hoog cholesterol te hebben. Ze moest medicatie gaan slikken.

Bij de jaarlijkse controles bleek het cholesterolgehalte van Annette altijd in orde, tot vorig jaar. “Mijn huisarts gaf aan dat mijn cholesterol ondanks de medicatie te hoog was. Ik had toen ook al last van brandend maagzuur en andere lichamelijke klachten. Even mijn veters strikken of een vloertje dweilen was al een hele opgave.”

Tijd voor verandering

Een lager gewicht zou helpen bij een fitter gevoel en een beter cholesterolgehalte. “Ik wilde eerst zelf kijken wat er mogelijk is. Een extra pil zou voor mij weer een reden zijn geweest om niet zelf aan de slag te hoeven. Ik wilde eerst proberen af te vallen en als dat geen effect zou hebben op mijn cholesterol, dan kon de medicatie altijd nog omhoog.”

Aan de slag

Bij eerdere afvalpogingen was gewichtsverlies nooit blijvend. Dat kwam omdat Annette steeds terugviel in oude patronen. Nu besloot ze hulp te zoeken bij een diëtiste en ging ze door middel van kleine veranderingen gezonder eten. “Bij het avondeten schepte ik altijd 2 keer op en ’s avonds dronken we bijna standaard een glaasje wijn met een stukje kaas of worst. Nu schep ik 1 keer op en bewaren we de wijn met wat lekkers voor in het weekend. Mijn man is daarbij echt een steun.”

Etiketten lezen

Ook leerde Annette etiketten te lezen, waardoor ze gezondere keuzes kon maken in de supermarkt. “Ik ontdekte dat producten waarvan ik dacht dat ze goed voor me waren helemaal niet zo gezond zijn. Zo bleek de vanillekwark die ik jarenlang kocht een enorme suikerbom. Ik dacht gezond bezig te zijn met deze kwark, maar door die suikers was dat dus niet het geval.”

Verleidingen weerstaan

Nog een truc die Annette leerde was om eten uit te stellen. “Op momenten dat ik trek heb denk ik eerst na. Gaan we bijvoorbeeld over een uur avondeten, dan vraag ik mezelf af waarom ik dan nu iets zou nemen. Ik werk in het centrum van de stad en in de pauzes ga ik vaak een stukje lopen. Alle ongezonde verleidingen die ik dan tegenkom heb ik leren weerstaan door mezelf eraan te herinneren dat ik op mijn werk nog een appel of ander gezond tussendoortje heb liggen. Zo maak ik bewustere keuzes en stop ik niet meer automatisch iets in mijn mond.”

Kilo’s kwijt

In minder dan een jaar is Annette 10 kilo afgevallen en de effecten daarvan zijn duidelijk te merken. “Mijn cholesterolwaardes zijn verbeterd en mijn medicatie hoefde daardoor niet omhoog. De grote maten mode heb ik in kunnen ruilen voor de reguliere damesmode en ik durf weer strakke kleding aan. Ik krijg leuke reacties uit de omgeving, dat doet me erg goed. Ik voel me veel beter.”

Annette blijft op gewicht doordat ze niet terugvalt in oude patronen

Moeilijke momenten

Al een half jaar weet Annette op gewicht te blijven. Maar op momenten dat ze zich niet fijn voelt of als er vervelende dingen gebeuren, liggen ongezonde eetgewoontes op de loer. “Ik ben altijd een emotie-eter geweest. Als ik niet lekker in mijn vel zat greep ik naar eten.

Zulke nare momenten zijn er nog steeds en blijven moeilijk. Dan sta ik vaak toch weer voor de kast op zoek naar iets lekkers,” geeft Annette toe. “Het helpt om altijd kleine tomaatjes of andere gezonde snacks in huis te hebben waar ik naar terug kan grijpen. En water drinken helpt ook, dat geeft me dan een vol gevoel. En soms geef ik er ook gewoon aan toe en neem ik wat, maar wel minder dan vroeger. Bijvoorbeeld 1 of 2 koekjes in plaats van de hele koektrommel.”

Vol blijven houden

Verleidingen zijn er dus nog steeds voor Annette, maar haar motivatie om op gewicht te blijven is sterker. “Eten is iets gezelligs en mijn smaak is niet opeens verdwenen. Maar ik merk wat een gezonder gewicht me oplevert. Mijn cholesterolgehalte is nu in orde, ik heb nog amper last van brandend maagzuur en mijn conditie is beter. Ik wil dat niet op het spel zetten.”

Over Annette

Annette is 51 jaar oud en woont samen met haar man in Leeuwarden. Ze werkt als juridisch secretaresse bij een advocatenkantoor. Daarnaast zet ze zich al jaren in als vrijwilliger voor mensen met een verstandelijke beperking.

Wil jij je cholesterol verlagen?

Je arts is leidend in je behandeling en bepaalt of je cholesterolverlagende medicijnen of aanvullende voedingsadviezen nodig hebt. Je arts kan je ook doorverwijzen naar een diëtist.