Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Nee zeggen tegen vriendjes

Onderzoekers hebben ontdekt dat je eerder een snoepje neemt als je klasgenoten hetzelfde ziet doen. Mensen apen elkaar graag na, bijvoorbeeld om door de ander aardiger gevonden te worden.

Dat werkt zo met alle soorten groepen, van je familie tot aan je sportteam. Als je samen eet of drinkt, pas je je gedrag aan om erbij te horen. ‘Als iedereen dit doet, dan zal het wel normaal zijn’, is wat je al snel denkt.

’Doe niet zo ongezellig’

Denk maar eens aan een de kantine van een zwembad. Als je vriendjes daar patat gaan kopen na het zwemmen, zeg jij niet snel nee tegen een frietje. Ook al heb je geen honger. Niet alleen lijkt dat heel ongezellig als jij geen patat neemt. Maar je wil ook niet dat de rest jou stom vindt als je voor iets anders kiest.

Hetzelfde is het bij speelafspraakjes: drinkt iedereen limonade, vraag jij dan om water? En wat doe je als je vriendinnen op de kermis of in de speeltuin een suikerspin willen kopen?

Tips om je niet te laten verleiden

  • Voorkom dat je zin hebt om snoep te kopen. Neem bijvoorbeeld zelf een mandarijntje mee voor na de sportwedstrijd.
  • Vraag jezelf af of je echt een snoepje wil eten, of dat je het alleen doet omdat de rest het ook doet.
  • Kies een kleine portie. Koop je toch dat frietje? Neem dan de kleinste portie die er is.
  • Berg snoep en snacks uit het zicht op, met hulp van je ouders. Als je niets ziet liggen, vergeet je ook dat je zin hebt om te snoepen