Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Snoepje? Nee, bedankt

Overal om je heen is lekkers te krijgen. Je kunt wel bedenken dat je gezond wilt eten, maar makkelijk wordt het je niet gemaakt.

Waar je ook komt, het winkelcentrum, de bioscoop, op de sportclub: de snoepjes, chips en andere snacks schreeuwen om aandacht. Snacks zoals voorverpakte koeken en saucijzenbroodjes zijn meestal goedkoop, je hoeft het niet meer klaar te maken en je kunt het onderweg opeten. Dat klinkt heel aantrekkelijk. Maar eigenlijk zijn bijna alle snacks te vet, te zout, te zoet en er zitten te veel calorieën in. Hoe ga je met die verleiding om?

Chips, snoep en snacks zijn niet echt gezond natuurlijk. Hoe zeg je nee tegen al die verleiding om je heen?

Tips om niet in verleiding te komen

  • Eet niet als je met andere dingen bezig bent. Voor de tv of terwijl je huiswerk maakt, eet je ongemerkt zo een zak chips leeg. Zonde!
  • Pak alleen wat je echt op wilt eten en doe dat in een schaaltje. De rest van de verpakking berg je weer weg.
  • Eet geen snoep vlak voor het eten. Ga iets anders doen, zoals een spelletje, dan denk je er niet meer aan.
  • Vraag je ouders om snoep uit het zicht op te bergen. Dan denk je er niet zo snel aan.
  • Heb je snacktrek? Eet dan eerst een appel of een boterham. Dan vergeet je het vast weer.

Zeg gewoon nee

Dat lijkt de beste oplossing, nee zeggen tegen snacks. Maar het is best moeilijk. Vooral als je moe bent of hongerig, dan lukt dat niet zo goed. Verzin daarom van te voren een plan. Eet je vaak snoep of snacks na het sporten, maar wil je eigenlijk liever gezonder eten? Maak dan bijvoorbeeld deze regel voor jezelf: ‘Als ik klaar ben met sporten, en ik heb zin om iets te eten, dan eet ik de banaan of appel die ik zelf heb meegenomen.’