Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Langs de deuren

"11 november is de dag, dat mijn lichtje branden mag." Met Sint-Maarten kun je in sommige delen van het land kinderen met een lampion aan de deur verwachten. Ook tijdens Driekoningen (6 januari) of met Halloween kunnen er kinderen langskomen. Wat geef jij ze mee?

Een traktatie kan van alles zijn. Dus ook speelgoed. Kijk in de speelgoedwinkel uit naar kleinigheidjes, zoals gummetjes, buttons, potloden, stempels, stickertjes of plaktattoos. Maar je kunt ook trakteren op iets eetbaars. Een aantal traktatie-ideeën:

Fladderige vlinders (20 kcal per portie)

Pak een stoepkrijtje in met cellofaan en laat aan één kant van het stoepkrijtje het cellofaan uitsteken als achterkant van de vlinder. Bind deze kant vast met een stuk cadeaulint. Teken vlindervleugels op knutselkarton, voor elk stoepkrijtje twee, en knip ze uit. Plak aan elke kant van het stoepkrijt een vleugel. Knip twee stukken chenilledraad van 3 à 4 cm en plak deze aan de bovenkant van het stoepkrijt als voelsprieten. Plak met plakband aan de onderkant van het stoepkrijt een doosje rozijntjes.

De mooiste vis (80 kcal per portie)

Teken op een vel knutselkarton een vis. Knip deze uit en gebruik deze als mal om op hetzelfde karton nog een tweede vis te tekenen en uit te knippen. Teken met een viltstift de ogen op de vis. Knip in het midden van de vis een rondje uit dat iets kleiner is dan de appel. Was de appels en droog ze met een schone theedoek. Vouw beide vissen om de appel en niet de vis dicht bij de kop, boven en onder de appel en bij de staartvin. Knip eventueel vinnen uit gekleurd papier en plak deze op de vis.

Fruitspookjes (25 of 60 kcal per portie)

Steek een sateprikker in een appel of mandarijn en wikkel er een uitgevouwen wit servet omheen. Maak het servet aan de onderkant vast met cadeaulint. Teken met viltstift twee oogjes op het servet. Steek de spookjes met z’n allen op een halve kool in aluminiumfolie.

Waar is Nemo? (25 kcal per portie)

Knip de staart en zij- en rugvinnen van oranje karton. Plak op iedere mandarijn knutseloogjes. Plak de staart en vinnen met een beetje lijm op de mandarijnen. Teken met viltstift een mondje onder de ogen.