Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Kan ik zuivel vervangen door iets anders?

Dat is geen eenvoudige vraag, daarom is er ook een wat langer antwoord nodig. Het zit zo:

Om te beginnen bevat zuivel veel nuttige voedingsstoffen die we nodig hebben om gezond te blijven. Denk aan eiwit, calcium, vitamine B2 en B12. Voor veel Nederlanders is het gebruik van een beetje melk, yoghurt of kaas een makkelijke manier om deze voedingsstoffen binnen te krijgen. Gemiddeld halen we zo'n 60% van onze dagelijkse calciuminname en 40% van de dagelijkse inname van vitamine B12 uit zuivel.

Dan denk jij misschien, zijn er geen plantaardige producten waaruit je die voedingsstoffen kunt halen? Die zijn er zeker. Groene bladgroente, zoals spinazie en andijvie, of peulvruchten leveren ook calcium, maar een stuk minder dan een portie zuivel. En eiwit kun je halen uit volkorengranen, bonen, noten of tofu bijvoorbeeld. Zuivel is dan ook niet onmisbaar, maar er is nog één belangrijk voordeel aan het gebruik van enkele porties zuivel per dag: het verkleint de kans op verschillende chronische ziekten. Daar is veel wetenschappelijk bewijs voor.

Maar misschien kun je of wil je geen zuivel gebruiken. Bijvoorbeeld omdat klimaat en dierenwelzijn voor jou zwaarder wegen. Plantaardige zuivelvervangers, zoals sojadrink, erwtendrink of haverdrink, vragen veel minder van onze aarde als het gaat om broeikasgasuitstoot, land en water. En natuurlijk komen er geen dieren aan te pas. Van deze vervangers weten we nog niet wat de gezondheidseffecten zijn op de lange termijn, daar is nog niet voldoende onderzoek naar gedaan. Maar ze kunnen wel een deel van de voedingsstoffen leveren die je ook in zuivel vindt. Kies je standaard voor een plantaardige vervanger? Dan is een ongezoete sojadrink verrijkt met calcium en vitamine B12 de meest volwaardige vervanger.

Voor nu is ons advies rond zuivel een middenweg: eet voldoende zuivel voor de gezondheidswinst en voedingsstoffen, maar niet meer dan dat. En ga het liefst voor mager of halfvol. Deze varianten bevatten minder verzadigd vet. Verschillende topkeurmerken kunnen je helpen als je wilt letten op dierenwelzijn (biologisch, Demeter, EKO). Ga je liever voor plantaardig? Ook dat kan. Bekijk in de ' Kies Ik Gezond?'-app welke zuivelvervangers in de Schijf van Vijf staan.

Meer weten: