Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Kan ik het milieu helpen door anders te eten?

Ja, dat kan. Je helpt het milieu door minder vlees en meer plantaardig te eten. Vlees is erg belastend voor het milieu. Bovendien is het gezonder om niet te veel rood en bewerkt vlees te eten. Vervang vlees daarom vaker door peulvruchten, ongezouten noten, ei, tofu en tempé. Dit zijn goede vleesvervangers die het milieu minder belasten.

Wil je het eens proberen? Wissel bijvoorbeeld van een hamburger naar een bonenburger. Doe noten over je stamppot in plaats van spekjes. Of vervang de kip in je curry door kikkererwten.

Naast vlees heeft ook zuivel een hoge milieubelasting. Eet daarom voldoende zuivel voor de gezondheidswinst en voldoende voedingsstoffen, maar niet meer dan je nodig hebt. Voor een volwassene is dat 2 tot 3 kleine porties zuivel en zo'n 40 gram kaas. Wil of kun je geen zuivel eten? Kies dan een vervanger met genoeg eiwit, zoals een sojadrink die verrijkt is met calcium en vitamine B12.

Eet ook niet meer calorieën dan je nodig hebt. Dan wordt er ook niet meer voedsel gemaakt en vervoerd dan nodig. En laat ongezonde producten, zoals snacks, snoep en frisdrank, vaker staan. Die belasten het milieu onnodig en leveren veel calorieën.

Meer weten: