Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Zout

Eet jij te veel zout?

In vrijwel alle voedingsmiddelen komt zout voor: van nature of toegevoegd. Het advies is om niet meer dan 6 gram zout per dag eten. Te veel zout eten kan leiden tot een hoge bloeddruk. Een hoge bloeddruk verhoogt de kans op hart- en vaatziekten.

 
 

Hoe eet ik minder zout?

Je eet minder zout door slim te kiezen in de winkel en zelf je eten smaak te geven zonder zout. Hier vind je 7 praktische tips om minder zout te eten.

Weet jij hoeveel zout er in je eten zit?

In deze video vragen we mensen op straat in te schatten hoeveel zout er in hun eten zit. Bijvoorbeeld in een plakje ham en een blik erwten.

 
 
 
 

Producten met veel zout

Chips, pizza’s, soepen en kant-en-klaarmaaltijden zijn voorbeelden van eten waar veel zout in zit.

Eet jij te veel zout?

De meeste Nederlanders eten veel te veel zout. Wil je nagaan hoeveel zout jij binnenkrijgt? Vul dan de Eetmeter in.

Verschillende soorten zout

Keukenzout, zeezout, Himalayazout en Keltisch zout: is de ene soort zout gezonder dan de andere?

Veelgestelde vragen

  • Moet je meer zout eten als het warm is? Nee, als het buiten heel warm is, hoef je niet meer zout te eten. Je krijgt namelijk al voldoende zout binnen via je eten. Het is wel belangrijk om voldoende water te drinken,...
  • Maakt zout dik? Nee, zout is geen dikmaker. Het bevat namelijk geen calorieën. Wel kun je door het eten van te veel zout vocht vasthouden. In ernstige gevallen wordt dit oedeem genoemd.
  • Welke problemen kunnen er ontstaan als je te veel zout eet? Een te hoge zoutinname kan leiden tot de volgende ongewenste effecten op de gezondheid:  Verhoogde bloeddruk. Te veel zout zal ertoe leiden dat het lichaam...