Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoe ga je veilig om met bezorg- en afhaalmaaltijden?

Een maaltijd afhalen of laten thuisbezorgen is handig als je tijdens de coronacrisis niet kunt of wilt koken. Met deze tips hou je het veilig. Zo krijgen ziekmakende bacteriën en virussen minder kans.

Hieronder zie je waarop je allemaal kunt letten. Kijk voor tips rond het coronavirus en voeding op de pagina Kun je het coronavirus oplopen via eten?

Veilig omgaan met bezorg- en afhaalmaaltijden

Kopen


  • Houd 1,5 meter afstand als je de maaltijd aanneemt of ophaalt.
  • Wordt de maaltijd warm bezorgd of afgehaald? Eet hem direct op.
  • Ontvang je een gekoelde kant-en-klaarmaaltijd? Zet hem direct in de koelkast en eet uiterlijk op de houdbaarheidsdatum op. Ingevroren maaltijden blijven zo'n 3 maanden goed.

Wassen


  • Was je handen altijd goed met water en zeep voordat je de maaltijd opeet.
  • Gebruik schone schalen, borden en bestek. Maak ook de eettafel goed schoon met een sopje.

Scheiden


  • Zorg dat het bereide eten niet in contact komt met rauw eten.
  • Gebruik nooit keukengerei dat in aanraking is geweest met rauw vlees of rauwe vis. Of was tussendoor goed af met heet water en afwasmiddel.

Verhitten


  • Controleer of de maaltijd goed warm en gaar is. Verhit eventueel extra.
  • Verhit kant-en-klare maaltijden in de oven of magnetron volgens de instructie. Verhit eten door en door tot stomend heet, schep tussendoor om.
  • Eten over? Verwarm het geen 3e keer, maar gooi het weg.

Bewaren


  • Bewaar een gekoelde kant-en-klaarmaaltijd in de koelkast op de onderste plank bij 4 °C, of in de vriezer.
  • Is een diepvriesmaaltijd ontdooid geweest? Vries hem niet nogmaals in.