Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Kun je het coronavirus oplopen via vlees?

Er zijn geen gevallen bekend waarbij het coronavirus via vlees mensen besmet. Ervaringen van andere uitbraken met vergelijkbare coronavirussen (SARS-CoV of MERS-CoV) hebben geen overdracht via voedsel (inclusief vlees) laten zien. Er is op dit moment geen bewijs om aan te nemen dat het coronavirus anders is op dit gebied.

Het virus kan zich niet vermenigvuldigen in voedsel, daar is namelijk een levend dier of mens voor nodig. Een besmetting is theoretisch mogelijk als het vlees besmet raakt door iemand met corona die er direct op niest of hoest. Het virus kan enige tijd overleven op het vlees. Maar er zit veel tijd tussen het moment dat het dier wordt geslacht en het eten van vlees.

Veilig omgaan met vlees

Ook al zijn er geen gevallen bekend waarbij besmetting kwam door het eten van vlees: het is altijd belangrijk om hygiënisch met vlees om te gaan. Omdat (rauw) vlees wel mogelijke ziekteverwekkers zoals Salmonella of E. coli kan bevatten.

  • Was regelmatig de handen en zeker na het aanraken van rauw vlees.
  • Gebruik niet dezelfde snijplank voor het rauwe vlees en daarna de groente.
  • Verhit vlees altijd voldoende. Voor kip betekent dit dat het een witachtige kleur heeft gekregen, voor varkensvlees een grijs-roze kleur en voor rundvlees een grijsbruine kleur. Bacteriën, maar ook virussen zoals het coronavirus, kunnen namelijk slecht tegen hitte.

Bak je vlees altijd goed gaar om voedselinfecties te voorkomen

Lees meer over corona en voedsel.