Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Suiker

Alles wat je moet weten

Suiker roept veel vragen op: Is suiker gif of valt het wel mee? Waar zit allemaal suiker in? En zijn zoetstoffen in bijvoorbeeld light-frisdranken schadelijk? Op deze website vind je de antwoorden.

 
 

Wat is suiker?

Suiker of sacharose is een zoete stof, die van nature voorkomt in voedingsmiddelen zoals in fruit, maïs, suikerriet en suikerbiet.

Wat doet suiker in je lichaam?

Suiker is een brandstof, het levert energie. Zo zorgt suiker ervoor dat je kunt denken en bewegen.
 
 

Suiker in frisdrank

Frisdrank bevat veel suiker. Het drinken van veel frisdrank vergroot de kans op overgewicht en diabetes type 2.

Beter suiker of zoetstof?

Normaal gebruik van suiker kan geen kwaad. Datzelfde geldt voor zoetstoffen.

Zijn fruitsuikers beter?

Suiker is suiker, maar fruit is natuurlijk wel gezonder dan snoep. Lees hoe het zit.

Veelgestelde vragen

  • Word je dik van suiker? Nee, van suiker op zichzelf word je niet dik. Eet je dagelijks te veel producten die veel suiker bevatten? Dan kan suiker wel bijdragen aan het ontstaan van overgewicht. Het...
  • Is honing gezonder dan suiker? Honing is suiker. Je lichaam verwerkt het op dezelfde manier. Honing is dus niet gezonder dan suiker. Er zijn mensen die zeggen dat je met honing allerlei kwalen bestrijdt.
  • Is suiker slecht voor je? Nee. Suiker geeft een zoete smaak aan eten en levert energie. Suiker komt van nature voor in producten die passen in een gezonde voeding, zoals fruit en melk. Producten zoals...
  • Wat doet suiker in je lichaam? Suiker is een brandstof, het eten ervan levert energie. Suiker is een koolhydraat. Als je koolhydraten verteert ontstaat glucose. Via het maagdarmkanaal komt de glucose in...
 
 

Suikerovergevoeligheid

Het is niet wetenschappelijk bewezen dat suiker zelf gedragsklachten, hyperactiviteit, maag-darmklachten en extreme moeheid veroorzaakt.

Zoetstoffen en E-nummers

Zoetstoffen zijn stoffen die aan voedingsmiddelen worden toegevoegd om ze zoeter te maken. Er bestaan meer dan 15 goedgekeurde zoetstoffen.

'Kies Ik Gezond?'-app

Als je minder suiker wilt eten dan geeft de Kies Ik Gezond?-app je een goede houvast.