Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Kookboek Groente
Groenten zijn prachtige producten uit de... Bestel nu € 12,95
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

"Ik eet superfruit met veel antioxidanten, ik denk dat dat gezonder is voor mij"

Niet waar. Verschillende soorten fruit eten is de beste manier om alle belangrijke voedingsstoffen die fruit te bieden heeft, binnen te krijgen.

Is superfruit met veel antioxidanten gezond?

Het is nog onbekend of het eten van een bepaalde fruitsoort, zoals gojibessen, een positief effect heeft op de gezondheid. Alle fruitsoorten bevatten vitamines, mineralen en vezels. De samenstelling verschilt wel.

Kans op ziekten

Eet je genoeg groente en fruit, dan verlagen ze het risico op hart- en vaatziekten, darmkanker en diabetes type 2 (suikerziekte). Het is nog niet helemaal duidelijk waarom fruit de kans op ziekten verkleint. Waarschijnlijk gaat het om een combinatie van stoffen. Het is dus belangrijk om te variëren.

Antioxidanten

Er is tot nu toe onvoldoende bewijs dat antioxidanten helpen om ziekten als kanker en hart- en vaatziekten tegen te gaan. Aangetoond is wel dat slikken van supplementen met antioxidanten geen extra bescherming oplevert tegen ziekten. In sommige studies leek het risico zelf toe te nemen.

Tips om meer fruit te eten.

Is wat jij denkt waar...

of niet? Niet alles wat je hoort of leest over eten is ‘de’ waarheid. Maar hoe weet je nou wat waar is en wat niet? Het Voedingscentrum legt de waarheid op tafel.  Naar de startpagina