Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar

Suiker

alles wat je moet weten

 
Suiker roept veel vragen op: Is suiker gif of valt het wel mee?

Waar zit allemaal suiker in? En zijn zoetstoffen in bijvoorbeeld light-frisdranken schadelijk? Op deze website vind je de antwoorden.

 

Wat is suiker?

Suiker of sacharose is een zoete stof, die van nature voorkomt in voedingsmiddelen zoals in fruit, maïs, suikerriet en suikerbiet.

Wat doet suiker in je lichaam?

Suiker is een brandstof, het eten ervan levert energie. Suiker zorgt er bijvoorbeeld voor dat je kunt denken en bewegen.
 
 

Suiker in frisdrank

Frisdrank bevat veel suiker en dus veel calorieën. Het drinken van veel frisdrank vergroot de kans op overgewicht en diabetes type 2.

Beter suiker of zoetstof?

Suiker is niet beter of slechter dan zoetstof. Normaal gebruik van suiker kan geen kwaad. Datzelfde geldt voor (producten met) zoetstoffen.

Zijn bepaalde suikers beter?

In fruit zitten fruitsuikers (glucose en fructose). Toegevoegde suikers zijn suikers die fabrikanten toevoegen aan producten, of die je zelf toevoegt, denk aan honing in je thee.

Veelgestelde vragen

  • Hoe kan ik minder suiker eten? Het is voor iedereen goed om niet te veel producten met toegevoegd suiker te eten. De meeste producten waaraan suiker is toegevoegd bevatten veel calorieën, maar weinig...
  • Wat doet suiker in je lichaam? Suiker is een brandstof, het eten ervan levert energie. Suiker zorgt er bijvoorbeeld voor dat je kunt denken en bewegen. Via het maag-darmkanaal komt suiker in je bloed. Vervolgens...
  • Is suiker verslavend? Er wordt wel eens beweerd dat suiker even verslavend is als drugs. Suiker activeert net als drugs, vet, maar ook mooie muziek of sporten, het beloningscentrum in je hersenen.
  • Is suiker slecht voor je? Dat kun je niet zo stellen. Sommige mensen stellen dat er verband is tussen suiker en vermoeidheid of hyperactiviteit. Maar dit is niet wetenschappelijk aangetoond. Hoe...
  • Zijn fruitsuikers beter dan toegevoegde suikers? Suikers uit fruit zijn niet gezonder dan suikers uit snoep. Het lichaam maakt geen onderscheid tussen van nature aanwezige suikers uit fruit of toegevoegde suikers. Maar fruit...
 
 

Suikerovergevoeligheid

Het is niet wetenschappelijk bewezen dat suiker zelf gedragsklachten, hyperactiviteit, maag-darmklachten en extreme moeheid veroorzaakt.

Zoetstoffen en E-nummers

Zoetstoffen zijn stoffen die aan voedingsmiddelen worden toegevoegd om ze zoeter te maken. Er bestaan meer dan 15 goedgekeurde zoetstoffen.

'Kies Ik Gezond?'-app

Als je minder suiker wilt eten dan geeft de Kies Ik Gezond?-app je een goede houvast.