Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu van de Week Recept van de dag
Frisse tonen van sinaasappel (bekijk ook de video)
2 personen
30+ minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar
 

Wat doen E-nummers in ons eten?

E-nummers zijn stoffen die worden toegevoegd om eigenschappen van voedingsmiddelen te verbeteren. Toevoegingen aan ons eten kunnen er voor zorgen dat het product bijvoorbeeld langer houdbaar is, mooier van kleur of minder snel gaat klonteren.

Ze kunnen ook zorgen dat een product veiliger is om te eten, bijvoorbeeld conserveermiddelen die de bacteriën bestrijden waar je anders een voedselinfectie van zou krijgen.

Uitgebreid onderzoek naar veiligheid

Voordat zulke toevoegingen, ook additieven genoemd, mogen worden toegevoegd aan ons eten, worden ze uitgebreid onderzocht op veiligheid. Pas nadat de Europese Unie heeft besloten dat het additief veilig is, krijgt het een E-nummer.

Natuurlijke en niet natuurlijke E-nummers

Met een E-nummer klinkt een toevoeging als iets onnatuurlijks, maar dat hoeft het niet te zijn. E-nummers kunnen kunstmatig worden gemaakt in een fabriek, maar sommigen worden gewonnen uit de natuur.

Op deze pagina vind je een overzicht van alle E-nummers.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.