Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Listeria in vleeswaren: wat zijn de risico’s?

Vleeswaren zijn gevoelig voor besmetting met bacteriën zoals listeria. Kwetsbare groepen zoals zwangeren en ouderen lopen extra risico. Het is daarom belangrijk om veilig met vleeswaren om te gaan. Eet bijvoorbeeld liever geen vleeswaren gemaakt van rauw vlees. Zo hou je het risico op besmetting met listeria en toxoplasma zo klein mogelijk.

Hieronder lees je de belangrijkste vragen en antwoorden over de risico's van listeria in vleeswaren:

Wat zijn de risico’s van de listeria-bacterie?

Listeria is een bacterie die een voedselinfectie kan veroorzaken. De kans op besmetting met listeria is klein, maar de gevolgen kunnen ernstig zijn. Vooral zwangere vrouwen moeten oppassen, omdat het bij die groep kan leiden tot een miskraam of vroeggeboorte. Maar ook ouderen, pasgeboren baby’s en mensen met minder weerstand door bijvoorbeeld ziekte of gebruik van medicijnen zijn extra gevoelig.

Is het voor iedereen gevaarlijk?

Bij gezonde mensen met een normale afweer kan de ziekte zonder klachten verlopen, of met milde griepachtige verschijnselen. Maar vooral deze risicogroepen zijn gevoelig:

  • Ouderen
  • Zwangeren en daardoor het ongeboren kind
  • Pasgeboren baby’s
  • Mensen met minder afweer, door bijvoorbeeld behandeling van kanker, wanneer men ook andere ziektes heeft zoals diabetes of aids, door het drinken van veel alcohol of door ouderdom.

Voor deze groep is het extra belangrijk om:

  • Vleeswaren voor de houdbaarheidsdatum (TGT/THT) op te eten.
  • Vleeswaren na openen binnen 2 dagen op te eten. Dit geldt vooral voor vlees waarop het etiket staat ‘ verpakt onder beschermende atmosfeer’.
  • Vleeswaren gemaakt van rauw vlees niet te eten, zoals filet américain, ossenworst, theeworst of carpaccio. Rauwe gerookte of gedroogde vleeswaren zoals rauwe ham, salami of cervelaat kun je beter goed verhitten voordat je het eet. Bijvoorbeeld in de oven.

Wat doen als je vleeswaren met listeria hebt gegeten?

Als je een product hebt gegeten waarin (misschien) de bacterie listeria heeft gezeten, weet dan dat de kans op ernstige gevolgen erg klein is. Wel is het goed om op bepaalde symptomen te letten.

Wat zijn symptomen dat je mogelijk iets met listeria hebt gegeten?

De verschijnselen van een besmetting met listeria kunnen zich uiten tot 90 dagen na consumptie. Soms zijn de klachten mild, zoals milde griepverschijnselen. Maar het kan ook hoge koorts, hoofdpijn, spierpijn, diarree en misselijkheid veroorzaken. Voor sommige mensen kan de bacterie gevaarlijker zijn en zij worden dan erger ziek, zoals hersen(vlies)ontsteking, bloedvergiftiging, en bij zwangeren kan een miskraam optreden.

Wanneer naar de dokter?

Heb je naast diarree ook koorts, of bloed en slijm in je ontlasting? Ga dan naar de dokter. Doe dat ook als je hevige koorts hebt en veel moet overgeven of dreigt uit te drogen. Je hebt uitdrogingsverschijnselen als je weinig moet plassen, veel dorst hebt en je suf voelt. Vooral voor ouderen, jonge kinderen, zwangeren en zieken is het belangrijk om op tijd naar de huisarts te gaan. Lees meer wat je kunt doen als je iets met listeria hebt gegeten.

Komt ziekte door listeria vaak voor?

Jaarlijks zijn er ongeveer 70 tot 100 gevallen van listeria-besmetting bekend. Dit is niet veel, maar de gevolgen kunnen ernstig zijn.

Hoe kan ik veilig vleeswaren eten?

Vleeswaren is een product dat gevoelig is voor besmetting met bacteriën zoals listeria. Je kan het vaak lang bewaren en het wordt zonder verhitting gegeten. Ons advies:

  • Bewaar vleeswaren altijd in de koelkast op 4 °C (bij 4 °C groeit listeria veel minder hard dan bij 7 °C)
  • Zet vleeswaren na aankoop snel in de koelkast en na gebruik ook snel weer terug.
  • Eet vleeswaren uiterlijk binnen 4 dagen na openen op. Voor kwetsbare groepen zoals zwangeren geldt binnen 2 dagen bij 7 °C of 3 dagen bij 4 °C. Dit geldt vooral voor producten die verpakt zijn onder beschermende atmosfeer. Dit staat op het etiket vermeld.

Is er wetgeving voor listeria?

Ja, er is Europese wetgeving (Verordening 2073/2005) die gaat over listeria in levensmiddelen. In babyvoeding of zuigelingenvoeding mag helemaal geen listeria aanwezig zijn. In overige levensmiddelen moet het minder zijn dan 100 eenheden/g. Bedrijven die levensmiddelen produceren die gevoelig zijn voor uitgroei van listeria zijn verplicht om hier analyses van te doen. Ook moeten er testen worden uitgevoerd zodat listeria niet kan uitgroeien boven de wettelijke grens binnen de houdbaarheidsdatum. De Nederlandse Voedsel- en warenautoriteit (NVWA) houdt toezicht op de naleving van deze wet.