Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Kan ik veilig sint-janskruid gebruiken?

Kruidenpreparaten met sint-janskruid erin, zoals voedingssupplementen en kruidenthee, zijn niet veilig om te gebruiken in combinatie met medicijnen. Medicijnen kunnen dan minder goed gaan werken. Ook mensen die geen medicijnen gebruiken moeten opletten met het gebruik van sint-janskruid. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM.
Kruidenpreparaten met sint-janskruid erin, zoals voedingssupplementen en kruidenthee, zijn niet veilig om te gebruiken in combinatie met medicijnen. Medicijnen kunnen dan minder goed gaan werken. Ook mensen die geen medicijnen gebruiken moeten opletten met het gebruik van sint-janskruid.
Sint-janskruid (Hypericum perforatum) is een kruid dat in Europa groeit en al eeuwenlang wordt gebruikt vanwege de mogelijke geneeskrachtige werking. Sint-janskruid zou helpen tegen slaapproblemen, lusteloosheid, angstige gevoelens en depressieachtige klachten. Ook zou het goed zijn voor de spijsvertering en de galfunctie. Sint-janskruid wordt vooral verkocht als voedingssupplement in de vorm van pillen/tabletten, capsules, poeders, druppels, olie en als kruidenthee.

Sint-janskruid niet veilig in combinatie met medicijnen

Mensen die medicijnen gebruiken worden afgeraden om supplementen of kruidenthee met sint-janskruid te gebruiken. Door sint-janskruid werken sommige geneesmiddelen minder goed. Denk aan chemotherapie en middelen tegen schimmel- of virusinfecties. De werking van antidepressiva of kalmeringsmiddelen kan juist worden versterkt.

Ook opletten als je geen medicijnen gebruikt

Ook mensen die geen medicijnen gebruiken, worden geadviseerd op te letten met het gebruik van sint-janskruid. Er zijn risico’s voor de gezondheid. Je huid kan sneller verbranden als je in de zon komt na het gebruik van sint-janskruid. En je kunt klachten krijgen zoals duizeligheid of diarree, of angstige gevoelens. Effecten op de lange termijn zijn niet bekend. Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, worden uit voorzorg afgeraden sint-janskruid te gebruiken.

Hoeveel sint-janskruid je veilig kunt nemen, en hoelang je het kunt gebruiken, kan niet worden gezegd. De samenstelling van kruidenpreparaten is vaak onbekend. Hierdoor is het ook moeilijk te beoordelen wat de effecten van een product zijn.

Gebruik je sint-janskruid? Houd altijd goed in gaten of je klachten krijgt. Neem bij twijfel contact op met je huisarts.