Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar
 

Is rauw water gezond of gevaarlijk?

In rauw water kunnen bacteriën of parasieten zitten. Daarvan kun je ziek worden. Dit komt doordat rauw water niet gefilterd is. Rauw water is dus al het water dat direct uit de natuur komt en je zonder verdere behandeling drinkt. Voor zover wij weten is rauw water in Nederland niet te koop. In Amerika is het wel te koop.

Rauw water niet gezonder

Er gaan verhalen rond dat het drinken van rauw water gezonder is dan kraanwater. Er zouden namelijk meer gezonde mineralen inzitten, die uit kraanwater gefilterd zijn. Maar kraanwater bevat nog steeds mineralen zoals calcium, magnesium en kalium. En mineralen haal je ook uit veel andere voedingsmiddelen zoals groente, fruit en melk.

Bacteriën en parasieten in rauw water

Ziekten kunnen ontstaan door bacteriën in ongefilterd (rauw) water, zoals de E. colibacterie en salmonella. Er kunnen ook parasieten, wormpjes en bepaalde chemicaliën in zitten die je ziek kunnen maken.

In Nederland verwijderen we gevaarlijke bacteriën, parasieten en bijvoorbeeld resten van medicijnen uit het kraanwater. We voorkomen daarmee dat mensen ziek worden. Kraanwater is zeer veilig en moet voldoen aan zeer strenge eisen uit Het drinkwaterbesluit.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.