Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar
 

Is light-frisdrank slecht voor je tanden?

Ja. De zuren in (light-) frisdranken kunnen zorgen voor tanderosie. Tanderosie wil zeggen dat het tandglazuur oplost door de zuren uit dranken. Als dat te vaak gebeurt kan het glazuur zelfs geheel verdwijnen.

Hoe vaker het tandglazuur met zuur in aanraking komt, hoe sneller het wordt aangetast. Het is daarom beter voor de tanden om een glas in één keer leeg te drinken. De beste drankjes voor je tanden zijn overigens water en thee en koffie zonder suiker.

Krijg je gaatjes van frisdrank?

Tanderosie is niet hetzelfde als tandcariës (gaatjes). Light- frisdranken bevatten zoetstoffen, die spelen geen rol bij het ontstaan van tandcariës (gaatjes). Gewone (suikerhoudende) frisdranken wel. Tandcariës ontstaat doordat bacteriën in de mond elke keer als je iets eet of drinkt, suikers uit de voeding omzetten in zuur.

Om je tanden te beschermen kun je beter niet te veel suiker eten of drinken en niet meer dan 7 keer op een dag iets eten of drinken.

Meer over suiker en zoetstoffen.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.